1 / 2 / 2019
Έχω ώς τώρα διαβάσει παραπάνω από το μισό Fire & Blood του Martin, και υποπτεύομαι ότι ίσως να είναι το καλύτερο βιβλίο που θα διαβάσω μέσα στο 2019. Ή, αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα από τα καλύτερα. Με κάθε σελίδα που διαβάζεις, αποκτά και περισσότερο ενδιαφέρον.
Ο ίδιος ο Martin είχε πει (κάπου στο blog του, νομίζω) ότι αυτό το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα· είναι φανταστική Ιστορία (με κεφαλαίο γιώτα, υπό την έννοια του ιστορικού βιβλίου). Αλλά διαφωνώ. Σε τελική ανάλυση, η ελληνική λέξη μυθ-ιστόρημα τα λέει όλα. Η αγγλική λέξη novel, βέβαια, δεν λέει τίποτα. ("Novel" σημαίνει "καινούργιο". Πώς κατέληξε να σημαίνει "μυθιστόρημα", δεν το ξέρω, και φαίνεται παράξενο.) Αλλά στη διεθνή φανταστική λογοτεχνία έχουν τόσο πολύ συνηθίσει όλα τα μυθιστορήματα να είναι γραμμένα σε μια μονολιθική περιορισμένη οπτική γωνία 3ου προσώπου που οτιδήποτε γραμμένο διαφορετικά τούς φαίνεται ότι δεν είναι μυθιστόρημα... (Έχω γράψει και άρθρο για το θέμα.)
Το Fire & Blood είναι γραμμένο σε μια οπτική γωνία που θα μπορούσες να την ονομάσεις "μερικού παντογνώστη". Είναι γραμμένο σαν από κάποιον ιστορικό που αντλεί πληροφορίες από ορισμένες πηγές, και ο αφηγητής είναι αρκετά φανερός μέσα στην αφήγηση· κάνει, μάλιστα, και κάποιους σχολιασμούς και υποθέσεις για τα γεγονότα που δεν γνωρίζει απόλυτα (πχ, πώς δολοφονήθηκε ένα πολιτικό πρόσωπο, ή πού μπορεί να εξαφανίστηκε κάποιος). Όμως, συγχρόνως, οι χαρακτήρες είναι πολύ ζωντανοί και οι πλοκές τρομερά ενδιαφέρουσες.
Έχοντας διαβάσει λίγο περισσότερο από το μισό βιβλίο, μπορώ να πω ότι παρουσιάζονται πάρα πολλοί χαρακτήρες – ένα χάος από ανθρώπους – και πάρα πολλές περιπέτειες και πολιτικές καταστάσεις. Θυμίζει τα πρώτα βιβλία του A Song of Ice and Fire, όπου πάντα κάτι γινόταν και η πλοκή ποτέ δεν βάλτωνε (σε αντίθεση με τα δύο τελευταία βιβλία).
Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι γραμμένα όλα τα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας. Να σε ξυπνάνε, όχι να σε κοιμίζουν.

31 / 1 / 2019
Ακόμα ένα της Ωρόρα.
(Όλα τα Παλιά Ελληνικά Εξώφυλλα (από 1 έως 29) πρωτοεμφανίστηκαν στο παλιό blog: http://skiodi-paralipomena.tumblr.com)
Παλιά Ελληνικά Εξώφυλλα
30 / 1 / 2019
Σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να βρεις βιβλία φαντασίας στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Ωρόρα είχαν σημασία. Σήμερα, τις θυμάται κανείς; αναρωτιέμαι. Αν δεν τις θυμάσαι, θα έπρεπε να τις θυμηθείς. Αν δεν ξέρεις ότι υπήρχαν, θα έπρεπε να το μάθεις. Είχαν εκδώσει δεκάδες ανθολογίες με μεταφρασμένα διηγήματα φαντασίας. Ορισμένες τις έχω και θα δημοσιεύσω σύντομα αρκετά από τα εξώφυλλα.
(Όλα τα Παλιά Ελληνικά Εξώφυλλα (από 1 έως 29) πρωτοεμφανίστηκαν στο παλιό blog: http://skiodi-paralipomena.tumblr.com)
Παλιά Ελληνικά Εξώφυλλα
30 / 1 / 2019
Αποφάσισα επιτέλους να μετακομίσω τα Σκιώδη Παραλειπόμενα, κι αυτό δεν το έκανα μόνο εξαιτίας των όσων συμβαίνουν τελευταία στο Tumblr (απλά αυτό με ώθησε, μπορείς να πεις). Το σκεφτόμουν από καιρό να τα μεταφέρω σ'έναν δικό μου χώρο. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με το Tumblr μέχρι στιγμής· το μόνο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καλό search, και οι μηχανές αναζήτησης δεν πιάνουν καλά τα blogs του. Ορισμένες φορές, πχ, ήθελα να βρω κάτι μες στο blog και δεν μπορούσα. Ακόμα και βάζοντας το Google να ψάξει συγκεκριμένα μες στο blog, δεν το έβρισκε. Αλλά το post υπήρχε, δεν είχε σβηστεί.
Αυτό, πάντως, δεν το θεωρούσα μεγάλο πρόβλημα γιατί τα Σκιώδη Παραλειπόμενα τα έχω για να κάνω την πλάκα μου, και όχι για πολύ σοβαρά άρθρα. Οπότε δεν με ενδιέφερε και τόσο αν δεν πιάνουν το blog άψογα οι μηχανές αναζήτησης.
Αλλά είχα και την διάθεση, και την περιέργεια, να φτιάξω ένα δικό μου blog. Γιατί, όχι, δεν έχω ξαναφτιάξει τέτοιο πράγμα. Το βασικό site μου έχει από πίσω μια βάση δεδομένων και χρησιμοποιεί PHP αλλά μόνο για λόγους διευκόλυνσης – για να μην έχω εκατοντάδες σελίδες που να πρέπει να αλλάζω. Τώρα απλά όλα είναι αποθηκευμένα στη βάση, και τα αντλώ από εκεί. Κι επίσης χρησιμοποιώ ιδιότητες όπως τα include της PHP, που είναι πολύ χρήσιμα. Κατά βάση, όμως, το site το ανανεώνω με το χέρι.
Για τα Σκιώδη Παραλειπόμενα δεν ισχύει αυτό. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να γράψω το post, αλλιώς δεν θα με βόλευαν για να ποστάρω κάθε μέρα. Οφείλω να πω πως, παρότι δεν το είχα ξανακάνει, δεν ήταν και τόσο πολύ δύσκολο επειδή ήδη είχα διαβάσει κάποια πράγματα για PHP και γράψει κάποιους δοκιμαστικούς κώδικες. Κυρίως η CSS με ταλαιπώρησε. Η CSS παράεχει γίνει μπερδεμένη υπόθεση πλέον, ειδικά αν θες να κάνεις κάτι πιο "περίεργο" με το layout. Ώρες-ώρες λέω ότι καλύτερα ήταν παλιά, με τα πιο απλά πράγματα. Από την άλλη, δεν μπορεί και να μη σε μαγέψουν όλες αυτές οι ιδιότητες της CSS.
Τέλος πάντων. Εδώ θα είναι τα Σκιώδη Παραλειπόμενα πλέον.
Και όλα τα προηγούμενα posts;
Τίποτα δεν έχει χαθεί. Κατά πρώτον, μπορείς να τα βρεις πάντα στο αρχείο του παλιού blog. Κατά δεύτερον, τα έχω όλα αποθηκευμένα σε εξωτερικά αρχεία και θα αρχίσω κι εδώ να βάζω επαναλήψεις με την ένδειξη "Επανάληψη" στον τίτλο. Κάποια πράγματα, επιπλέον, δεν με ενδιαφέρει και τόσο να τα μεταφέρω· ήταν της πλάκας, ή τελείως περιστασιακά (όπως, πχ, ευχές για τα Χριστούγεννα και τέτοια).
Εκείνο που σύντομα θα ανεβεί είναι όλα τα posts με τα παλιά ελληνικά εξώφυλλα.