Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
26 / 1 / 2021

Εδώ και κάποιο καιρό – από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον – παρατηρούσα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον ΕΦΚΑ. Κατά πρώτον, αυξήθηκε για άγνωστο λόγο. Αλλά το πιο τραγικό είναι πως νομίζεις ότι κάποιοι παίζουν με τον πολίτη ένα mind game με τις προθεσμίες πληρωμής. Στην αρχή, αν πλήρωνες εμπρόθεσμα, πλήρωνες πιο λίγο – αλλά ήταν εξωφρενικά δύσκολο να πληρώσεις εμπρόθεσμα γιατί τα ειδοποιητήρια έβγαιναν σε φαινομενικά ακανόνιστους, τυχαίους χρόνους και πάντα λίγες μέρες πριν από τις προθεσμίες! Μετά, το έκαναν ακόμα χειρότερο: Τώρα, αν δεν πληρώσεις εμπρόθεσμα, έχεις πρόστιμο – δηλαδή, πληρώνεις κι άλλα λεφτά – αλλά τα ειδοποιητήρια εξακολουθούν να βγαίνουν σε φαινομενικά τυχαίους, ακανόνιστους χρόνους!

Ένα δεν πρόλαβα να το πληρώσω πριν από την προθεσμία, και έστειλα email στον ΕΦΚΑ ρωτώντας αν θα ήταν να δυνατόν να μου στέλνεται, αυτόματα, ένα ειδοποιητικό email κάθε φορά που βγαίνει το καινούργιο ειδοποιητήριο, ώστε να μπορώ να πληρώσω εμπρόθεσμα. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. (Και δεν κατακρίνω εδώ τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ – καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι κάνουν απλά τη δουλειά τους – κατακρίνω την πολιτική που έχει ακολουθηθεί σχετικά με τον ΕΦΚΑ.)

Είπα, λοιπόν, για το επόμενο ειδοποιητήριο ότι θα στήσω καρτέρι. Πήγαινα μέρα παρά μέρα, έκανα login στο site τους, και παρακολουθούσα, να δω πότε θα το βγάλουν. Τελικά το έβγαλαν, και ορίστε τι γράφει το ηλεκτρονικό έντυπο (κάποιες πληροφορίες τις έχω θολώσει για προφανείς λόγους):

Το ειδοποιητήριο βγήκε στις 25/1/2021 και η προθεσμία είναι στις 29/1/2021. Δηλαδή, έχεις μόλις 4 μέρες στη διάθεσή σου για να πληρώσεις εμπρόθεσμα! Εντάξει, βρε παιδιά, μη δίνετε τόσο χρόνο στον πολίτη· άλλη φορά να το βγάζετε την παραμονή: ή μέσα σε 12 ώρες, καλύτερα...

Τουτέστιν, αν τύχει να μη δεις ότι βγήκε το ειδοποιητήριο μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες, πληρώνεις πρόστιμο.

Νομίζει η Κυβέρνηση ότι όλοι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να στήνουν καρτέρι στο site του ΕΦΚΑ για να δουν πότε θα βγει το επόμενο ειδοποιητήριο; Είναι αυτό λογικό;

Ποιοι μας διοικούν, τελικά; Είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι;

Και επειδή άργησα 2-3 μέρες να πληρώσω τον προηγούμενο ΕΦΚΑ που είχε έρθει, πληρώνω τώρα πρόστιμο 1,47 ευρώ.

Εντάξει, δεν είναι κανένα τραγικό ποσό. Αλλά γιατί να το πληρώσω χωρίς λόγο; Δεν είχα καμιά πρόθεση να μην πληρώσω εμπρόθεσμα. Με ανάγκασαν να μην πληρώσω εμπρόθεσμα. Ή, μάλλον, σωστότερα: με κορόιδεψαν ώστε να μην πληρώσω εμπρόθεσμα.

Η όλη κατάσταση είναι σαν mind game εναντίον του πολίτη.

Και δεν είναι το μοναδικό mind game που παίζεται τον τελευταίο καιρό. Δες το ακόμα πιο τρομαχτικό και γιγάντιο mind game που ακούει στο όνομα «πανδημία Covid-19».

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Ιουνίου (17/6)


A Book of Marionettes (1920) — Απεικονίσεις ακέφαλων (περ. 1175–1724) — Arent van Bolten — The Magician (W. Somerset Maugham) — Durenstein της Evelyn Waugh — Playing Catch, του Algernon Blackwood — Martin Monnickendam (1874–1943) — Βασικά βιβλία Sword & Planet (Don Wollheim, Edwin L. Arnold, Otis Adelbert) — Η Φαντασία ως το Κέντρο της Πραγματικότητας — Τρέιλερ ALIEN: EARTH του Ridley Scott — Jon Foreman — Το Sword & Sorcery του Pinnacle Books — Ιστορίες με ταξίδια στην τέταρτη διάσταση — Ο αρχαίος φόβος για τους ζωντανούς-νεκρούς

 

Φανταστικά Βιβλία


Όχι βιβλία φαντασίας· αυτά που είναι μόνο στο μυαλό μας

Υπάρχουν βιβλία φαντασίας, και μέσα σε αυτά υπάρχουν και φανταστικά βιβλία. Φανταστικά βιβλία, επίσης, μπορούν να υπάρξουν και σε βιβλία συμβατικής λογοτεχνίας, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.

Ένα από τα γνωστότερα φανταστικά βιβλία είναι, φυσικά, το Νεκρονομικόν. Σύμφωνα με κάποιους δεν είναι καν φανταστικό αλλά υπάρχει· έχω, μάλιστα, μία μεταφρασμένη έκδοσή του από τις εκδόσεις Κάκτος. Δεν ξέρω, όμως, αν όντως μπορείς να καλέσεις τους δαίμονες για τους οποίους γράφει· δεν το έχω ποτέ δοκιμάσει. Οπότε, εδώ αναφέρομαι στο Νεκρονομικόν καθαρά ως φανταστικό βιβλίο, όπως το παρουσίαζε ο Lovecraft μέσα από τις αφηγήσεις του. Είναι ίσως το γνωστότερο φανταστικό βιβλίο σε αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας.

Αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα.

Κατ’αρχήν, όλα τα βιβλία που εμφανίζονται μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο είναι, προφανώς, φανταστικά. Όμως, όταν αναφερόμαστε σε φανταστικό βιβλίο, μιλάμε για κάτι που ξεχωρίζει μέσα στην αφήγηση, κάτι που έχει συγκεκριμένο τίτλο και χρησιμότητα. Κάτι που μπορεί να έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμα και καλτ, όπως το Νεκρονομικόν.

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Ιουνίου (4/6)


Καταπληκτικά γκράφιτι & Φάρος (εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα) & Ορολογία επιστημονικής φαντασίας από τα pulp & David Schleinkofer (1952-2025) & 366 παράξενες ταινίες & Ulrich Eichberger & «Παλιομοδίτικες» εικονογραφήσεις για το Hobbit (Tove Jansson) & Ο χάρτης της ξωτικοχώρας (Bernard Sleigh) & Δαιμονολογία & Unicodia (δωρεάν ο πιο ολοκληρωμένος πίνακας χαρακτήρων στον κόσμο) & Rafael Silveira & Ed Binkley & Οι Βίκινγκς στον Δρόμο του Μεταξιού & Citizen Sleeper: Spindlejack (δωρεάν σόλο roleplaying game) & Δαίδαλος (ο νέος ελληνικός υπερυπολογιστής) & Ατέρμονα links στο LinX (φυσικά)