Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
18 / 7 / 2024

Κοιτάζω τα Σκιώδη Παραλειπόμενα και βλέπω ότι η τελευταία καταχώρηση έγινε πριν από ένα μήνα.

Ποπο... πέρασε τόσος καιρός;

Ένας μήνας και δεν έχω αναρτήσει τίποτα στα Σκιώδη Παραλειπόμενα; Γαμώτο...

Όταν ξεκίνησα αυτό το blog, παλιά, στο Tumblr, έλεγα ότι θα βάζω κάτι κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Και, στην αρχή, το έκανα. Έβρισκα όντως κάτι κάθε μέρα και το αναρτούσε, ακόμα κι αν ήταν κάτι πολύ απλό.

Σιγά-σιγά, αυτός ο ρυθμός έπεσε. Από ένα σημείο και μετά, άρχισα να βάζω και επαναλήψεις παλιότερων αναρτήσεων.

Μετά, έφτιαξα αυτό εδώ το ιστολόγιο που το έχω σε δικό μου σέρβερ και αισθάνομαι πολύ καλύτερα απ’το αν το είχα στο Tumblr ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Ο ρυθμός που αναρτώ πράγματα, όμως, δεν αυξήθηκε, και όσο πάει ίσως να μειώνεται.

Δεν έχω πάντα κάτι να γράψω, δυστυχώς. Δεν συμβαίνει πάντα κάτι που θα ήθελα να σχολιάσω. Ούτε βλέπω κάτι που θεωρώ αξιοσημείωτο. Προσπαθώ τώρα να μη βάζω επαναλήψεις, αλλά ίσως πάλι να το ξεκινήσω. Ίσως.

Πάντα μπορώ να ανεβάσω κάποιο γκράφιτι, ακόμα μία από τις Μυστηριακές Οντότητες· έχω φωτογραφήσει εκατοντάδες γκράφιτι που περιμένουν να καβαλήσουν το διαδίκτυο. Αλλά κάθε φορά που ανεβάζω ένα γκράφιτι, θέλω μετά να ανεβάσω και κάποιο κείμενο.

Και τώρα πάλι, ύστερα από ένα μήνα, δεν ξέρω τι να γράψω. Οπότε γράφω αυτό εδώ το ανούσιο post. Δεν είναι ότι δεν έχω χρόνο· είναι ότι δεν έχω κίνητρο. Δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Δεν μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον κάτι που θα μπορούσε να αναρτηθεί στα Σκιώδη Παραλειπόμενα πέρα από κάποιες σκέψεις μου για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία – αλλά κι αυτό βαριέμαι να το γράψω, γιατί αισθάνομαι ότι επαναλαμβάνομαι.

Τα ιστολόγια και, γενικά, οι ιστότοποι που υπάρχουν χρόνια πολλά στο διαδικτυο είναι ένα πρόβλημα στην ανανέωσή τους. Και μιλάω και για το κεντρικό μου site τώρα, όχι μόνο για τα Σκιώδη Παραλειπόμενα. Προσπαθώ να βάζω κάθε μήνα περιεχόμενο στο κεντρικό μου site – δύο άρθρα και δύο Επιλογές – αλλά όσο τα χρόνια περνάνε αισθάνομαι ολοένα και περισσότερο ότι έχω γράψει τα πάντα. Ειδικά η θεματολογία που ασχολούμαι είναι περιορισμένη. Πόσα πια να πεις για τη λογοτεχνία και για τη φαντασία; Πόσα;

Είμαι συγγραφέας, μου αρέσει να γράφω, και μπορώ να γράφω και άρθρα αν θέλω. Αλλά δεν είναι κάτι που θα έκανα ούτως ή άλλως. Λογοτεχνία, ναι, θα την έγραφα ούτως ή άλλως: γι’αυτό κιόλας γράφω βιβλία και τα δημοσιεύω μετά από χρόνια, δεν βιάζομαι. Λογοτεχνία δεν θα σταματήσω να γράφω ποτέ. Άρθρα, όμως, δεν θα έγραφα κανονικά, από φυσικού μου. Τα γράφω γιατί υπάρχει το site και θέλω να βάζω κάποιο πρωτότυπο περιεχόμενο κάθε τόσο, δεν θέλω να είναι ένα στατικό site όπου απλά υπάρχουν σύνδεσμοι για τα βιβλία μου.

Αλλά το πρωτότυπο περιεχόμενο είναι δύσκολη υπόθεση, και δεν είναι και ανεξάντλητο. Και ίσως να φτάσει μια εποχή που θα ανεβάζω ένα άρθρο τον μήνα αντί για δύο. Πάλι, όχι από έλλειψη χρόνου, αλλά από έλλειψη κινήτρου ή υλικού. Ίσως κάποτε, μάλιστα, να σταματήσω τελείως τα άρθρα και να ανεβάζω μόνο Επιλογές και LinX. Δεν αποκλείεται· το να αντλείς υλικό από το διαδίκτυο είναι πιο εύκολο και γρήγορο από το να ψάχνεις να βρεις τι θα γράψεις μετά. Ελπίζω, όμως, να μην έρθει ποτέ αυτή η μέρα· δε μ’αρέσουν τα websites που γεμίζουν μόνο με υλικό από αλλού.

Αλλά η θεματολογία είναι ένα πρόβλημα – και στο κεντρικό μου site και στα Σκιώδη Παραλειπόμενα.

Και τούτο εδώ το κείμενο δεν έχει και κανένα σπουδαίο νόημα. Απλώς είναι μερικές σκέψεις μου γιατί θέλω να αναρτήσω κάτι στα Σκιώδη Παραλειπόμενα αλλά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον ή δεν θα βαριόμουν να καθίσω να το γράψω.

Την επόμενη φορά θα έχουμε Μυστηριακές Οντότητες, κάτι μού λέει.

Εύχομαι σε όλους ένα φανταστικό καλοκαίρι. Εγώ δύο βδομάδες ήμουν «εκτός» ενώ είχα τα LinX να τρέχουν σαν ποτάμι, και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα μόλις βγω για link gathering στο ηλεκτρονικό δάσος.

 

 

Επίσης . . .

Φανταστική Λεξιπλασία


Κάτι περισσότερο από ένας σχολιασμός για το Imaginary Worlds του Lin Carter

Αυτές τις μέρες διάβαζα το Imaginary Worlds του Lin Carter, το οποίο είναι ένας σχολιασμός για τη φανταστική λογοτεχνία. Ο Lin Carter ήταν ένας αρκετά γνωστός συγγραφέας φαντασίας – καλτ συγγραφέα, θα τον έλεγα – και δεν θα πω τίποτ’ άλλο γι’αυτόν (μη θέλοντας να μιμηθώ τον ίδιο στις παρουσιάσεις του μέσα στο Imaginary Worlds)· για περισσότερα, μπορείτε να τον τσεκάρετε στη Wikipedia. Το 2022 είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο του από τη σειρά με τον Thongor, και ήταν τόσο χάλια που δεν διάβασα τίποτα παραπέρα σε αυτή τη σειρά. Το 2023, όμως, διάβασα μια άλλη σειρά που έχει γράψει, το Gondwane Epic, η οποία ήταν πολύ καλή, και έχει γίνει από τις αγαπημένες μου, και θέλω κάποτε να την ξαναδιαβάσω. (Ναι, ήταν τόσο καλή.)

Τώρα διάβαζα το Imaginary Worlds επειδή πήρα φόρα μετά από το Wizardry and Wild Romance: A Study of Epic Fantasy, του Moorcock, το οποίο διάβασα πρόσφατα (και σχολίασα). Δε θα πω κάτι περισσότερο για το Imaginary Worlds εδώ· απλώς θέλω να σχολιάσω μερικά πράγματα που γράφει ο Lin Carter σε αυτό το βιβλίο σχετικά με τη δημιουργία φανταστικών ονομάτων. Γιατί πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον.

Ορισμένα από αυτά που λέει τα βρίσκω σωστά· ορισμένα τα βρίσκω τελείως βλακείες. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι μοιάζει να είναι λιγάκι απόλυτος στο τι είναι καλό και τι κακό, ενώ, στην πραγματικότητα, η τελική κρίση σε αυτά τα θέματα είναι το προσωπικό γούστο, και δεν είναι λογικό να λες ότι κάποιοι έχουν «μουσικό αφτί» ενώ κάποιοι άλλοι είναι «κουφοί».

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αναφέρομαι στο Κεφάλαιο 10, A Local Habitation and a Name.

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Μαρτίου (24/3)


Juliet Schreckinger [μαγικορεαλιστική τέχνη] & Fran de Anda [αλχημικοί πίνακες] & 20 «μαγικά» γλυπτά & Thoth [δωρεάν AI βοηθός] & Τεχνητή νοημοσύνη και ψυχή & The Wood Beyond the World [William Morris] & Antonio Rubino [τέχνη] & The Man Who Fell to Earth [ταινία] & Τεχνητό Βόρειο Σέλας [Karl Lemström] & Matej Kollár [φανταστικοσουρεαλιστική τέχνη] & The Battle Rages On [δωρεάν ανθολογία ηρωικής φαντασίας] & Robert McGinnis [τέχνη] & Fontaine’s Golden Wheel Fortune-teller, and Dream Book [δωρεάν] & Turn Off, Tune Out, Drop Dead [γιατί το ίντερνετ έχει γαμηθεί πλέον] & machumaYu [μαγική τέχνη] & Και ακόμα περισσότερα [καταφτάνουν στο LinX]

 

Περί Γραφής: Η Ψυχεδελική Εμπειρία στη Φανταστική Λογοτεχνία


Όταν οι χαρακτήρες βλέπουν «παραισθήσεις»

Στη φανταστική λογοτεχνία, οι χαρακτήρες συχνά έχουν ψυχεδελικές εμπειρίες οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με κάτι το απλό, όπως ένα όνειρο, ή μπορεί να προέρχονται από κάτι που τρώει ο χαρακτήρας (όπως ένα είδος μανιταριού ή ένα φυτό) ή κάτι που εισπνέει (κάποιο παραισθησιογόνο αέριο). Οι ψυχεδελικές εμπειρίες, επίσης, μπορεί να προέρχονται και από πιο φανταστικά πράγματα, όπως από διάφορες μαγείες ή ξόρκια, ή από παράξενα όντα, δαίμονες, ή θεούς. Στη φανταστική λογοτεχνία δεν υπάρχουν όρια για το από πού μπορεί να προκληθεί μια ψυχεδελική εμπειρία. Είναι η φύση του είδους τέτοια.

Επιπλέον, στη φανταστική λογοτεχνία η ψυχεδελική εμπειρία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από «απλές παραισθήσεις». Μπορεί να προσφέρει κάποια καθοδήγηση στους χαρακτήρες, ή μπορεί να τους δίνει ακόμα και πρόσβαση σε κρυφή γνώση ή μαγικές δυνάμεις. Μπορεί να είναι μια τελετή εισόδου σε κάποιο μυστήριο, ή μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσεις με μια δύστροπη θεότητα.

Συχνά, όμως, οι ψυχεδελικές εμπειρίες γράφονται ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη εμπειρία μπορεί να είχαν οι χαρακτήρες μας. Βάζουμε τη μια λέξη μετά την άλλη, χωρισμένες με στίξη εδώ κι εκεί, και προσπαθούμε να περιγράψουμε την ψυχεδελική εμπειρία που βιώνει ο χαρακτήρας. Και ναι μεν αυτό δεν είναι λάθος, φυσικά, αλλά από την άλλη συνήθως δεν σου δίνει την αίσθηση της ψυχεδελικής εμπειρίας. Είναι απλώς ακόμα μια περιγραφή. Το να γράψεις ότι ο τάδε ζαλιζόταν και έβλεπε τα πάντα να γυρίζουν ενώ παράξενες λάμψεις εμφανίζονταν στα μάτια όλων των ζώων δεν είναι το ίδιο με το να δημιουργήσεις μια ψυχεδελική κατάσταση μέσα από το κείμενο.

Αν η ψυχεδελική εμπειρία γράφεται όπως κάθε άλλη εμπειρία που έχουν οι χαρακτήρες της αφήγησής μας, τότε τι το ψυχεδελικό έχει;

[Συνέχισε να διαβάζεις]