Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
23 / 9 / 2022

Έτυχε να ανακαλύψω μια σειρά που μου έκανε θετική εντύπωση, επειδή έχει ένα ιδιαίτερο ύφος αλλά και αρκετή έμπνευση στο σκηνικό της. Είναι πιο γνωστή, νομίζω, ως σειρά κινουμένων σχεδίων Cadillacs and Dinosaurs, καθώς και ως computer game· αλλά αυτά είναι βασισμένα στο κόμιξ Xenozoic Tales, που δεν έχει και τόσο «πιασάρικο» (ή κιτς – διάλεξε και πάρε) όνομα.

Το Xenozoic Tales μού φαίνεται πολύ περίεργο και brutal· μου φαίνεται να είναι από εκείνα τα (όχι και τόσο) παλιά αλλά καλά πράγματα που είναι κρυμμένοι θησαυροί (για εμάς σήμερα). Δυστυχώς, δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμα, όμως το σκοπεύω (και ελπίζω να μην καταλήξει όπως άλλα κόμιξ που θέλω να διαβάσω).

Τη σειρά Cadillacs and Dinosaurs την έχω ήδη δει σχεδόν όλη (ένα επεισόδιο απομένει) και μπορώ να πω ότι είναι τρομερή για σειρά κινουμένων σχεδίων. Αν και αποφεύγει τα πολύ βίαια πράγματα (δεν βλέπεις αίμα πουθενά, ούτε κομμένα κεφάλια), μοιάζει να είναι για ενήλικες, με ώριμη θεματολογία, χωρίς να ξεχνά συγχρόνως να έχει πλάκα. Μου έχει κάνει πολύ όμορφη εντύπωση. Είναι κάτι αρκετά διαφορετικό και έξυπνο.

Το κόμιξ Xenozoic Tales το έχω ανεβάσει εδώ και μπορείτε να το κατεβάσετε, αν θέλετε, και να το διαβάσετε. Είναι παλιό κόμιξ και δεν νομίζω κανείς να έχει πρόβλημα που το ανεβάζω. (Αν πάλι έχει, ας το κατεβάσουν.) Νομίζω πως αξίζει να του ρίξετε παραπάνω από μια ματιά.

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Οκτωβρίου (4/10)


Jorge Luis Borges (οικουμενικότητα και εθνικισμός) & Georges Bataille (μια αδύνατη συνέντευξη) & The Spies Who Came In From The Newsroom (1977) & Τα Φαινόμενα της Ηλεκτρονικής Φωνής (μια παράξενη μελέτη) & Cthulhu Files & Doctor Strange (λαβκραφτικά στοιχεία) & Θρησκείες (αμάθεια και σκοταδισμός) & Georges Méliès, Mage (1945) & Νόμισμα εις μνήμην του H.P. Lovecraft (αξίας 20 δολαρίων) & εξαναγκασμός των DNS Providers (να καταπολεμήσουν την πειρατεία) —> THAT COVID CASE —> Οι «εμβολιασμοί» βλάπτουν περισσότερο από ό,τι ωφελούν ● Παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω «εμβολίων» ● Γυναίκα πεθαίνει 7 λεπτά μετά την ένεση ● Στρέβλωση των δεδομένων για τα εμβόλια, και ο FDA ακόμα δεν έχει ερευνήσει

 

Η Λογοτεχνία ως Οδηγός


Η καθοδήγηση της ψυχής και η εξερεύνηση των ιδεών

Ποτέ δεν έγραφα λογοτεχνία για να εκφράσω τις ιδέες μου, πολιτικές ή μη. Ούτε ποτέ έχω γράψει λογοτεχνία ως μορφή ενδοσκόπησης για να λύσω τα ψυχολογικά μου. Ούτε γράφω λογοτεχνία για να καταδείξω κάποιο κακώς κείμενο ή πρόβλημα στην κοινωνία, στην τεχνολογία, στην επιστήμη, ή οπουδήποτε.

Ανέκαθεν έγραφα λογοτεχνία επειδή μου άρεσε η διαδικασία και εκεί που η λογοτεχνία, νοητικά και ψυχικά, σε οδηγεί. Είναι μια ψυχ-αγωγία, με την αρχική έννοια της λέξης αν θέλετε. Είχα διαβάσει μικρός κάποια βιβλία φαντασίας και, αντί να μου προκαλέσουν εκείνο που συνήθως μου προκαλούσαν τα συμβατικά βιβλία – ανία, δηλαδή – μου είχαν προκαλέσει ενθουσιασμό. Και δεν είχα αργήσει να σκεφτώ: Γαμώτο, αυτό θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ. Είναι γαμάτο!

Και το έκανα: και ακόμα το κάνω. Επειδή είναι γαμάτο.

Αλλά τι σημαίνει «γαμάτο»; Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα αναλόγως την περίπτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι σημαίνει ψυχαγωγία με την αρχική έννοια της λέξης: οδήγηση της ψυχής προς μέρη που αλλιώς δεν θα πήγαινε: οδήγηση του νου προς μέρη που αλλιώς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Αυτό είναι κάτι που το κάνει κάθε μορφή λογοτεχνίας· αλλά η φανταστική λογοτεχνία (συμπεριλαμβάνοντας την επιστημονική φαντασία και όλα τα είδη και υποείδη) το κάνει ιδιαίτερα καλά.

Η συγγραφή με ψυχαγωγεί περισσότερο από την ανάγνωση. Ανέκαθεν έτσι ήταν. Αν η συγγραφή δεν σε ψυχαγωγεί, μου φαίνεται τελείως ανούσιο να γράφεις, ειδικά λογοτεχνία.

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Σεπτεμβρίου (20/9)


Τρέιλερ της καινούργιας ταινίας Dungeons & Dragons | Το Planescape επιστρέφει | Μετά από 26.881 σελίδες, το Horus Heresy φτάνει στο τέλος του | Χάρτες του Wheel Of Time | Μίνι τηλεοπτική σειρά Blade Runner 2099 | Πώς να διαβάσεις τον Lovecraft | Συνέντευξη με τον Adrian Cole | Κόμιξ βασισμένο στο The Broken Sword του Poul Anderson | Κόμιξ βασισμένα στον Clark Ashton Smith και στον Robert Bloch | Μια απάντηση του Gary Gygax για το Dungeons & Dragons | Realms of Night: πολύ υλικό για βιβλία φαντασίας και τρόμου, και άλλα | The Secret World of Odilon Redon (1840-1916) | Xenozoic Tales και Cadillacs and Dinosaurs