31/12/2018
:: Επιλογές Δεκεμβρίου (31/12) ::
# Might is Right, ένα αμφιλεγόμενο κείμενο από το 1896 # Πόλεις αντιμέτωπες με κλιματικές αλλαγές # Atlantis, The Book of the Angels # Ο υπόκοσμος του Dungeons & Dragons του Dr. J. Eric Holmes # Οι συγγραφείς φαντασίας που έχουν κάνει τις περισσότερες πωλήσεις # Μια κουβέντα με τον Μπόρχες # Alfonso Brescia # Η αλλοιωμένη προοπτική στις φωτογραφίες # Σπίτια για εξωγήινους # Η αίρεση από το Διάστημα # Ο Πικάσο της τέχνης των τσίρκων # Οι γοργόνες του Cahoon
Αυτό είναι κάτι για τα Χριστούγεννα. Δεν είναι διήγημα, ούτε καινούργιο βιβλίο. Είναι κάτι που, μάλλον, δεν θα περιμένατε από εμένα: ένα απλό πρόγραμμα για Windows. Ονομάζεται
Δαιμονικός Ποιητής, και σου λέει παράξενα ποιήματα. Κατέβασέ το από
εδώ. Και διάβασε το README προτού το τρέξεις, γιατί μπορεί να αποδειχτεί ακόμα και επικίνδυνο.
Αν τύχει και το μπλοκάρει κάποιο antivirus (εμένα μού έτυχε η παραδοξότητα αυτή), απλά κάντε μια εξαίρεση στο antivirus ώστε να μπορείτε να το τρέξετε. Το πρόγραμμα δεν είναι virus, εννοείται.
16/12/2018
:: Επιλογές Δεκεμβρίου (16/12) ::
Ένα ξωτικό του Χειμώνα αδειάζει ξαφνικά έναν σάκο μπροστά σου! Και τι βλέπεις; Διαδικτυακούς συνδέσμους να γυαλίζουν σαν γαλανό χρυσάφι: ένα ελληνικό ελεύθερο ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο (ccradio.ellak.gr), ένα παιχνίδι (Patient Rogue), μια σελίδα που δημιουργεί αυτόματα κάρτες που θυμίζουν Ταρό, διάφορα βιβλία για μύθους και σχετικά θέματα, απόψεις για το Tumblr, ένα πρόγραμμα που σκοτεινιάζει ιστοσελίδες, έναν λογαριασμό στο Twitter για τα μυστήρια της Αθήνας, ένα παλιό άρθρο (Thundarr the Barbarian), The Official Advanced Dungeons and Dragons Coloring Book, το "Πρόγραμμα Τροία" της CIA, υποθέσεις για τη δολοφονία του Λόρενς της Αραβίας, μια λίστα με Ελληνικές ιστοσελίδες που έχουν παράξει ψεύτικες ειδήσεις, κλεμμένους θησαυρούς τέχνης των Ναζί, προπαγανδιστικές αφίσες Star Wars, και ένα βίντεο από το 1962 (Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;).
10/12/2018
Σκέψεις> Περί Γραφής: Η Αργκό στη Λογοτεχνία
Φτιάχνοντας τη δική σου αργκό, και προσαρμόζοντας σε φανταστικούς κόσμους την ήδη υπάρχουσα
Στη φανταστική λογοτεχνία, αλλά και σε διάφορες περιπετειώδεις αφηγήσεις, έχουμε χαρακτήρες που προέρχονται ή και δρουν στο περιθώριο ή μέσα σε πλαίσια που δεν συμβαδίζουν με τη συμβατική κοινωνία του κόσμου τους, ή μπορεί να θεωρηθούν παράνομα ή εγκληματικά. Ή έχουμε χαρακτήρες που περιφέρονται σε περιοχές όπου δεν κυκλοφορεί και ο καλύτερος κόσμος.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι μιλάνε λίγο διαφορετικά απ’ό,τι σε άλλα μέρη της κοινωνίας. Χρησιμοποιούν αργκό σε πολλές εκφράσεις τους. Αλλά αρκετές φορές οι συγγραφείς το αγνοούν αυτό, νομίζοντας ότι, επειδή γράφεις, πρέπει να είσαι πιο «επίσημος». Ή ίσως να μην περνά καν από το μυαλό τους. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι συγγραφείς είναι απλοί μικροαστοί, ζουν κυρίως μέσα στα πλαίσια της συμβατικής κοινωνίας, οπότε δεν χρησιμοποιούν αργκό, άρα ούτε οι χαρακτήρες στα βιβλία τους χρησιμοποιούν αργκό ακόμα κι αν κυκλοφορούν σε λιμάνια μαζί με αλήτες.
Αυτό δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό, οποιαδήποτε έννοια κι αν θέλεις να δώσεις στο «ρεαλιστικό» – και εδώ τού δίνω την έννοια του
πιστευτού, του αληθοφανούς. Του να φτιάχνεις ένα σκηνικό γύρω από τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες το οποίο να μοιάζει ότι θα μπορούσε να ήταν πραγματικό, όχι κάτι που φαίνεται στημένο.
Και το να βάζεις αλήτες να μιλάνε σαν καθημερινοί συμβατικοί πολίτες μοιάζει στημένο.
Επομένως, χρειάζεσαι λίγη, ή πολλή, αργκό στο κείμενο. Οι χαρακτήρες πρέπει να μιλάμε με αργκό μέσα στις φράσεις τους, και πρέπει και να σκέφτονται με λίγη αργκό τουλάχιστον, αν γράφεις τις σκέψεις τους.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
2/12/2018
:: Επιλογές Δεκεμβρίου (2/12) ::
πίνακες του Νταλί για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων / ένας παράξενος λαβύρινθος κάθε μέρα / παλιές ιαπωνικές ζωγραφικές με κύματα / μια ολόκληρη συλλογή από κόμιξ βασισμένα σε κλασικά μυθιστορήματα / το Εκκρεμές του Φουκό και το Πάνθεον / μια προσομοίωση του Winamp / η ηθική στα ηλεκτρονικά παιχνίδια / αντίλογος στη «Βεγκανική Ουτοπία» / παλιός ελληνικός κινηματογράφος στο Youtube / καρτέλες για πιο γρήγορη περιήγηση στα Windows / σκέψεις για το είδος της φανταστικής λογοτεχνίας που ακούει στο όνομα grimdark / 2019: After the Fall of New York
25/11/2018
Σκέψεις> Η Απόδραση στην Τέχνη, και η τέχνη της απόδρασης.
Όταν κάποιος χαρακτηρίζει ένα βιβλίο «λογοτεχνία απόδρασης», συνήθως το εννοεί ως κάτι το αρνητικό. Το ίδιο ισχύει και για οτιδήποτε άλλο: παιχνίδια απόδρασης, ταινίες απόδρασης, ποίηση απόδρασης, ακόμα και ζωγραφική απόδρασης. Ο χαρακτηρισμός «απόδρασης» υπονοεί κάτι το κατακριτέο, κάτι για το οποίο, ίσως, θα έπρεπε να ντρέπεσαι αν ασχολείσαι μαζί του.
Μα, αναρωτιέται κανείς, από τι να αποδράσουμε;
Από την πραγματικότητα, φυσικά!
Και αυτό είναι κάτι άθλιο, γιατί, ξέρεις, όταν αποδράς από την πραγματικότητα, σημαίνει ότι είσαι φαντασμένος, ότι είσαι «στον κόσμο σου», ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται, ότι δεν σ’ενδιαφέρει το περιβάλλον (όχι απαραίτητα το φυσικό), ότι είσαι αντικοινωνικός και αφηρημένος – και διάφορα τέτοια.
Αλλά τι ακριβώς είναι η «πραγματικότητα», τελικά, στην οποία αναφέρονται; Και ισχύουν όλα τα παραπάνω για όσους ασχολούνται με... αποδράσεις; Επιπλέον – μπόνους ερώτημα – γιατί να
μην θέλεις να αποδράσεις από την πραγματικότητα;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
18/11/2018
:: Επιλογές Nοεμβρίου (18/11) ::
βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία του '90· η πλοήγηση στο Νούμενορ (του Τόλκιν)· ξεκαρδιστικά κινούμενα GIF βασισμένα σε αναγεννησιακούς πίνακες· SCAM: The Game of International Dope Smuggling· σόλο παιχνίδια τύπου "Κάνε τη δική σου επιλογή"· RIP Stan Lee· μια δωρεάν συλλογή από παράξενα φολκλορικά πιστεύω και 13.458 μαγικά ξόρκια· Φερνάντο Πεσσόα· RIP William Goldman (The Princess Bride)· η μυθική ζωγραφική του Kay Nielsen· η "textspeak" του 19ου αιώνα· Rondò Veneziano· Blade Runner Souvenir Magazine (1982)· Free Text Host, και ανέβασε ό,τι κείμενο θέλεις, ελεύθερα.
11/11/2018
Σκέψεις> Περί Γραφής: Στο και Σ’το
Συχνά μέσα σε κείμενα μπορεί να δεις το «στο» γραμμένο με απόστροφο ανάμεσα στο σίγμα και στο τάφ (σ’το). Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος;
Συνήθως, όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «στο» και στο «σ’το». Μπορεί να φαίνονται σαν να είναι η ίδια λέξη, αλλά είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.
Και τα δύο είναι, στην πραγματικότητα, δύο λέξεις που συνδυάζονται σε μία. Το «στο» είναι «σε το», αν και ποτέ δεν θα το συναντήσεις σε αυτή τη μορφή. Το «σ’το» είναι «σου το», και πολύ πιθανόν να το συναντήσεις και σε αυτή τη μορφή.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
5/11/2018
:: Επιλογές Nοεμβρίου (5/11) ::
ένα remake του Quest for Glory II, και μαθηματικές ιδέες, και άνθρωποι που καταπίνουν σπαθιά (Johnny Fox), και οι έξι τρομερότερες γάτες της φανταστικής λογοτεχνίας, και απαγορευμένα βιβλία, και Θούλη, και η επιμονή του ασυνείδητου μετά τον θάνατο, και η εκδικητική μάγισσα της Βενεζουέλας, και ένας λησμονημένος δημιουργός που έφτιαχνε b-movies με τέρατα.
24/10/2018
:: Επιλογές Οκτωβρίου (24/10) ::
[...] Νησιά-φαντάσματα [...] χαρτόδετα τύπου "Men’s Adventure" [...] τα χειρόγραφα και η ζωγραφική του Τόλκιν [...] The Barbarian Prince και άλλα παλιά παιχνίδια [...] ιπτάμενοι δίσκοι [...] παγωμένα κάστρα [...] ένα ακριβές αντίγραφο της Fantasyland της Disney [...] τατουάζ των ρωσικών φυλακών και στην τράπουλα [...] επικινδυνότερα φεστιβάλ [...] Ένα σπίτι που ταλαντεύεται [...] λιγότερο γνωστούς συγγραφείς και ανθρώπους της λογοτεχνίας [...] παλιά επιστημονική φαντασία στην Ευρώπη της Εποχής των Ανακαλύψεων [...]
19/10/2018
Σκέψεις> Χάσματα Λογικής :: Τι γίνεται όταν ο συγγραφέας κάνει λάθος;
13/10/2018
:: Επιλογές Οκτωβρίου (13/10) ::
η αλληγορική ονειροφαντασία ως λογοτεχνική μορφή, και η παγωμένη σπηλιά Kungur, και ένα μέλλον με ρομπότ, και ο παράξενος κόσμος του J. J. Grandville, και γραφικά και πραγματικές τοποθεσίες κινηματογράφησης, και νερό που... τρώγεται, και το "καινούργιο" μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, και μια παλιά τριλογία των Margaret Weis και Tracy Hickman, και τα δεδομένα μιας οποιασδήποτε ιστοσελίδας σε Excel, και τρία ποιήματα της Ursula Le Guin, και συγγραφείς που φυλακίστηκαν για το έργο τους, και η γυναίκα που έφτιαχνε μάσκες για κατεστραμμένα πρόσωπα, και Anonymous Press (Α–Π), και ελληνικό ορθογραφικό λεξικό για τον Mozilla Firefox, και μια ιστοσελίδα με εκατοντάδες παλιά παιχνίδια, και οι θρησκείες της παράξενης λογοτεχνίας
3/10/2018
Η Σαγήνη του Κρυστάλλου
Μια καινούργια φυλή γεννιέται μέσα από τη διεστραμμένη θέληση ενός Ιερομύστη της Σεργήλης. Άνθρωποι που, για τους άλλους, δεν έχουν πρόσωπο. Άνθρωποι που οι ίδιοι μπορούν να δουν πολύ περισσότερα από απλά πρόσωπα: μπορούν να κοιτάξουν την κρυσταλλική δομή των όντων.
Δύο εξωδιαστασιακοί δαίμονες τούς συνοδεύουν, προερχόμενοι από το αρχαίο παρελθόν της Σεργήλης, περιμένοντας ώς τώρα παγωμένοι μέσα στο Κρυσταλλικό Πεδίο. Ένα φίδι που οι ατέρμονες σπείρες της ουράς του παγιδεύουν το μυαλό, κι ένα έντομο που το τσίμπημά του μεταμορφώνει – προσφέρει το δώρο του Κρυστάλλου.
Σκοπός της νέας φυλής και του Ιερομύστη αρχηγού της: να κάνουν όλους επάνω στη Σεργήλη σαν αυτούς, να αναγεννήσουν την ανθρωπότητα.
Στην πόλη της Θακέρκοβ, ένας αγώνας ράλι προετοιμάζεται. Κόσμος συγκεντρώνεται από ολόκληρη τη διάσταση της Σεργήλης. Ανάμεσα στους ραλίστες είναι πολλοί διάσημοι και φημισμένοι που είχαν συμμετάσχει στο Πρώτο Πανδιαστασιακό Ράλι. Εκτός των άλλων, η Ελοντί Αλλόγνωμη, γνωστή και ως Έκπτωτη Ελοντί από τον καιρό που τραγουδούσε, και ο Ζορδάμης Λιγνόρυγχος, που έχει επιστρέψει στους αγώνες δρόμου ύστερα από μια αρκετά μεγάλη απουσία.
Αλλά, επίσης, ένας πολύ παράξενος άνθρωπος κατευθύνεται προς το χωριό του ράλι που είναι στημένο δυτικά της Θακέρκοβ: ένας άντρας που ονομάζεται Αργύριος και είναι ο Μπαλαντέρ της Λόρκης. Μπορεί πάλι ν’ακούσει, μέσα στο μυαλό του, το θρόισμα των φύλλων της τράπουλας καθώς στροβιλίζονται, και, από τα σημάδια που διακρίνει, ξέρει ότι κάτι σημαντικό και επικίνδυνο θα συμβεί εδώ…
Κατεβάστε το σε
PDF, MOBI, EPUB, HTML.
Επίσης, με μια δωρεά μέσω PayPal
δείχνει ότι
εκτιμάς αυτό που βρίσκεις τελείως δωρεάν και βοηθάς τους ανεξάρτητους συγγραφείς:
22/9/2018
:: Επιλογές Σεπτεμβρίου (22/9) ::
πυραμίδες, bigfoot, manfred sillner, mary godwin shelley, disinformation, τράπουλες, χαρακτήρες, εξωγήινοι, darklore magazine, ιδέες, ο χαμένος λαβύρινθος της αιγύπτου, κάνναβη, thomas m. disch, slender man, άρχοντας των δαχτυλιδιών, brutalism
16/9/2018
Σκέψεις> Περί Γραφής: Από τη Μια Σκηνή στην Άλλη :: Τρόποι μετάβασης μέσα στις λογοτεχνικές ιστορίες
10/9/2018
:: Επιλογές Σεπτεμβρίου (10/9) ::
[...] Marilyn Monroe στη Νέα Υόρκη του 1955 [...] το χρηματικό σύστημα σε κρατά δέσμιο [...] Ultra Minion – ένα κόμιξ [...] η γυμνή τσελίστρια [...] που καθόρισε το Punk και το New Wave [...] για τον J.R.R. Tolkien και τη φανταστική λογοτεχνία [...] μεγάλη συλλογή εμβλημάτων [...] The Folk of the Mountain Door [...] τετραδιάστατους αριθμούς που οδήγησαν στη σύγχρονη άλγεβρα [...] Οι αχανείς ερημιές της Αμερικής του Jean Baudrillard [...] πρώτα χαρτόδετα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών [...] να έχουν λύσει το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων [...] σκοτεινά μυστικά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας [...]
19/8/2018
Σκέψεις> Περί Γραφής: Παραλλαγές Τρίτου Προσώπου ::
Πώς να ξεφύγεις από το κλουβί του εκβιομηχανισμένου μυθιστορήματος και να διευρύνεις τη λογοτεχνική σου γραφή.
10/8/2018
:: Επιλογές Αυγούστου (10/8) ::
[...] ρομπότ από ποπκόρν [...] σκυλιά της Αμερικής εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς [...] smartphone ξέχνα κάθε είδους ηθική [...] Man Ray, The Mysteries of the Chateau of Dice [...] υπερφυσικό νου, και στους τρομερούς πίνακες [...] μεγαλειώδεις διαστημικές περιπέτειες [...] φωτογραφίες με τεχνίτες της ρίψης [...] Harlan Ellison μάς άφησε στα 84 του. Καλό [...] αμάλγαμα από τέχνη, αρχιτεκτονική, μύθους [...] του Jeff Gillette – παραγκουπόλεις και [...] Εκατό χρόνια Philip José Farmer [...] ακούνε με τα πόδια [...] από τις πιο αστείες χελώνες [...]
4/8/2018
Σκέψεις> Το Πιο
Δύσκολο Ηλεκτρονικό Βιβλίο που Έχω Φτιάξει
Οι Επιδιώξεις του Αρχισυγκλητικού
Απομεινάρηδες και Ζωντανοί Νεκροί
Βιβλίο Τρίτο
Οι Ζωντανοί-Νεκροί έχουν ταξιδέψει πολύ: από τη δυτική Φεηνάρκια, στις
Ενδότερες Πολιτείες και στα εδάφη γύρω από αυτές. Και τώρα βρίσκονται στον
Ωκεανό, στην ανατολική Φεηνάρκια. Έχοντας δύο πλοία στη διάθεσή τους, ταξιδεύουν
στη θάλασσα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε όσους είναι διατεθειμένοι να
πληρώσουν γι’αυτές. Πρόσφατα, αντιμετώπισαν την τρομαχτική Κατοπτρική Ορδή,
κοντά στη Βελτέρντιθ, στις νότιες ακτές του Ωκεανού – ένα φουσάτο που ήρθε από
τα πέρατα της διάστασης της Φεηνάρκια.
Η Έρικα Σάλκερκοφ, όμως, βρίσκεται για την ώρα αλλού: στις βόρειες ακτές του
Ωκεανού, στη μεγάλη πόλη της Κάρνατεβ, που τελευταία έχει αποκτήσει τρομερή
δύναμη σ’ετούτες τις περιοχές εξαιτίας ενός αερίου που επιτρέπει στα άρματα
μάχης της να πετάνε. Αλλά δεν θεωρούν όλοι οι πολίτες της ότι το ιπταέριο είναι
θετικό για την πόλη. Ο Αβέρναλ, ένας δημοσιογράφος, προειδοποίησε, μέσω της
εφημερίδας
Ωκεανού Επίκαιρα, ότι το ιπταέριο μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες όχι
μόνο για την Κάρνατεβ αλλά και για ολόκληρο τον Ωκεανό. Ο Αρχισυγκλητικός της
Κάρνατεβ αμέσως τον ονόμασε προδότη της πατρίδας τους και υπηρέτη σκοτεινών
δυνάμεων, και τον κυνήγησε, αναγκάζοντάς τον να φύγει από την πόλη και να
ζητήσει άσυλο από τον Βασιληά Ράνελμον των Γεφυρωμένων Νήσων. Ούτε εκεί, όμως, ο
Αρχισυγκλητικός είναι πρόθυμος να αφήσει τον Αβέρναλ σε ησυχία. Έστειλε ήδη μία
φορά φονιάδες για να τον ξεπαστρέψουν, και τώρα η Έρικα μαθαίνει πως, αφού αυτοί
απέτυχαν, σκοπεύει να στείλει κι άλλους, χειρότερους, οι οποίοι ακούνε στο όνομα
Θηριόπνευστοι Αδελφοί και έρχονται από τις άγριες ανατολικές ακτές του Ωκεανού.
Η Έρικα νομίζει πως αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελος του δικτύου
της και, πιθανώς, των Ζωντανών-Νεκρών – αν και ο Ζαώρδιλ συμφωνήσει. Καθώς
ταξιδεύει προς τα νότια, όμως, πειρατές επιτίθενται στο πλοίο της και την
αιχμαλωτίζουν. Ακόμα μια ευκαιρία για το πολυμήχανο μυαλό της Έρικας Σάλκερκοφ;
Ή αυτή τη φορά έχει μπλέξει πολύ, πολύ άσχημα;
Εν τω μεταξύ, στη Βελτέρντιθ, οι Ζωντανοί-Νεκροί γιορτάζουν τη νίκη τους μαζί
με τη Μονάρχη Σιριλκάνα, την ονομαζόμενη από ορισμένους Τύραννο της Βελτέρντιθ.
Αλλά η Φαίδρα’λι δεν βρίσκεται και σε τόσο εύθυμη διάθεση, γιατί ο Φέκταρελ, ο
Αρχιανιχνευτής των Ζωντανών-Νεκρών και από χρόνια εραστής της, έχει αρχίσει να
συμπεριφέρεται με παράξενους και μυστηριώδεις τρόπους· και η Φαίδρα ανησυχεί
γι’αυτόν, ειδικά αφού με τη μαγική της τέχνη δεν μπορεί να εντοπίσει καμία
εξωτερική επίδραση επάνω του. Πρόκειται απλώς για μια αλλαγή του χαρακτήρα του,
ή κάτι πολύ πιο σκοτεινό συμβαίνει;
28/7/2018
:: Επιλογές Ιουλίου
(28/7) ::
(οι αληθινοί "crop circles") [ένα νεκροταφείο πλοίων μες στη
μέση της ερήμου.] >Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης< {fan films στο YouTube}
(πώς να στρέφεις τους ήρωες προς τη "σκοτεινή πλευρά") {πώς να φτιάχνεις ένα
μαγικό σύστημα} <Ιπτάμενο ταξί> |τέχνη των δρόμων για τυφλούς| >παράξενες
φωτογραφίες< (πρόγραμμα που διαλέγει μια τυχαία γραμμή από ένα κείμενο) {μια
εγκυκλοπαίδεια των παιχνιδιών ρόλων} =η χορευτική επιδημία= /η μεγάλη
σουρεαλιστική δεξίωση του 1972\
18/7/2018
Βιβλιοκριτικές>
Legends of the Red Sun (Nights of
Villjamur, City οf Ruin, The Book Of Transformations, The Broken Isles),
του Mark Charan Newton
12/7/2018
:: Επιλογές Ιουλίου
(12/7) ::
Robert Aickman | παλιές ταινίες σαν το Game of Thrones |
περιοδικό Fate | πώς μπορείς να χακάρεις τις εκλογές | The Fool | ο Βρετανός
νευρολόγος που χρησιμοποιεί τις ιδέες του William S. Burroughs | χαμοδράκια &
ανασκελάδες | Luminist Archives | μεσαιωνικές συμβουλές για να λύνεις μυστήρια
φόνου | η πόλη της Ινδίας που θυμίζει Star Wars | "καραβάνια δημοσιότητας" από
τη Γαλλία του χτες | παράξενοι νόμοι της Αμερικής | κινεζική εφαρμογή σε κινητό
η οποία προφυλάσσει από κουνούπια | το ότι εκατομμύρια άτομα υποστηρίζουν μια
ανοησία δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια | Miz Maze | τι είναι τα fanzines
22/6/2018
Σκέψεις>
Περί Γραφής: Η Τέχνη της Ενδυμασίας
Στη σύγχρονη λογοτεχνία (αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις) οι
συγγραφείς αποφεύγουν να περιγράφουν τις ενδυμασίες των χαρακτήρων. Ορισμένες
φορές αποθαρρύνονται ενεργά από εργαστήρια συγγραφής, επιμελητές εκδόσεων, ή
κριτικούς. Άλλες φορές, πάλι, απλά δεν το σκέφτονται να περιγράψουν τις
ενδυμασίες. Έτσι, μπορεί να περιγράφεται ο ψυχισμός, για παράδειγμα, ενός
χαρακτήρα αλλά τίποτα για το πώς ντύνεται. Σαν το πώς ντύνεται να είναι
αμελητέο.
Οι παλιότεροι συγγραφείς αναφέρονταν περισσότερο στις
ενδυμασίες των χαρακτήρων. Συχνά, μάλιστα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το
παράκαναν, δίνοντας λεπτομερείς περιγραφές για το πώς είναι ντυμένος κάποιος,
από το καπέλο που φορά (και το φτερό στο καπέλο του) μέχρι τα γυαλιστερά
παπούτσια του (με τα ασημένια κορδόνια). Σήμερα αυτό, κατά κανόνα, θεωρείται
κουραστικό, οπότε και αποφεύγεται. Αλλά έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο: να μην
ξέρουμε πώς είναι ντυμένοι οι χαρακτήρες γιατί ποτέ ο συγγραφέας δεν περιγράφει
την αμφίεσή τους!
Και, εντάξει, άσε τη φαντασία σου να λειτουργήσει. Ντύσε τους
όπως θέλεις εσύ, ως αναγνώστης, με το μυαλό σου. Δεν διαφωνώ. Είναι μια λογική
κι αυτή. Όμως νομίζω πως καλό είναι να έχουμε, τουλάχιστον, κάποιες
κατευθυντήριες γραμμές από τον συγγραφέα. Θεωρώ πως η εμφάνιση των χαρακτήρων
είναι αρκετά σημαντική. Φανερώνει πράγματα γι’αυτούς. Πράγματα που αλλιώς θα
πρέπει, ίσως, να τα αναφέρεις με άκομψο τρόπο, είτε μέσα από διάλογο είτε μέσα
από σκέψεις που φαίνεται ότι ποτέ δεν θα σκεφτόταν κανείς παρά μόνο σε πολύ
ειδικές περιπτώσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δείξεις πώς είναι ντυμένος ένας
χαρακτήρας.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
11/6/2018
:: Επιλογές Ιουνίου
(11/6) ::
...ένα μικρό φιλμ με wireframe vector graphics, και ένα
σχεδιάγραμμα για τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, και ταινίες με γιγάντια Μέκα, και η
ποίηση του William Hope Hodgson, και χαμένες πόλεις και πολιτισμοί, και
ερευνητές του μυστηρίου (βιβλία, ταινίες, σειρές), και οι σύγχρονοι σκοτεινοί
αλγόριθμοι, και η Σίβυλλα της Κόρδοβα, και μια αναδόμηση ενός "γοτθικού
φουτουρισμού", και Remedios Varo, και ένας δρόμος-ουράνιο τόξο, και ερωτήσεις
για τα πρώτα μυθιστορήματα...
4/6/2018
Οι Μυσταγωγοί
του Φεγγαριού
Το τελευταίο βιβλίο των Αρχείων
της Σιδηράς Δυναστείας
Το χρέος του δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ, και ο ραλίστας Ζορδάμης
Λιγνόρρυγχος είναι έτοιμος να κάνει, ίσως, κάτι πολύ ασύνετο, όταν μια
μυστηριώδης γυναίκα τον καλεί. Το όνομά της είναι Ασημίνα Νέρφελδιφ και μένει σε
μια βίλα στα άγρια Φέρνιλγκαν, στις παρυφές της Κιρβόνης, της πόλης όπου το
χρέος του Ζορδάμη ξεκίνησε. Θα μπορούσε αυτό, επιτέλους, να σημαίνει πως η
αποπληρωμή βρίσκεται κοντά;
Συγχρόνως, αινιγματικά γεγονότα συμβαίνουν σε διάφορα μέρη της Σεργήλης.
Κάποιος ή κάτι φαίνεται να έχει στραφεί εναντίον της Σιδηράς Δυναστείας.
Ορισμένα μέλη της πεθαίνουν απρόσμενα, ή εξαφανίζονται χωρίς καμια εξήγηση, ενώ
άλλα μέλη φέρονται με τελείως παράδοξους και ασυνήθιστους τρόπους.
Στη Νέσριβεκ την Όμορφη, ο Κριτόλαος’μορ, μάγος του τάγματος των Τεχνομαθών
και πρώην πράκτορας της Παντοκράτειρας, συναντά την Ξανθίππη Νασράλθη, μια
ειδική ερευνήτρια της Χωροφυλακής. Κι οι δυο τους είναι μέλη της Σιδηράς
Δυναστείας – «συγγενείς», σύμφωνα με την αργκό της οργάνωσης – και έχουν
αναλάβει να ερευνήσουν τον πολύ παράξενο φόνο μιας κεντρικής συνδέσμου στη
Νέσριβεκ. Θα μπορούσαν πάλι να έχουν να κάνουν μ’έναν καινούργιο Άφευκτο;
Κατεβάστε το σε
PDF, MOBI, EPUB, HTML.
Bonus:
Καινούργιοι χάρτες για πολλές πόλεις της Σεργήλης.
Επίσης, μια δωρεά μέσω PayPal
δείχνει ότι
εκτιμάς αυτό που βρίσκεις τελείως δωρεάν:
26/5/2018
:: Επιλογές Μαΐου (26/5)
::
παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης | πώς ο William
S. Burroughs έκλεισε το πρώτο εσπρέσο μπαρ του Λονδίνου | περιοδικό Different
Worlds | όντα από τη φινλανδική μυθολογία | ένα πανομοιότυπο του πιλοτηρίου του
Millennium Falcon | The Iron Heel, ένα δυστοπικό, Radium Age μυθιστόρημα του
Τζακ Λόντον | μια πόλη στην Αφρική χτισμένη πάνω σε λίμνη | John Holmes |
τέρατα, δαίμονες, και εφιάλτες από τα μεξικάνικα pulps | δύο ακόμα σελίδες από
το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ | εκατοντάδες τεύχη του Jugend, πρωτοποριακού
περιοδικού για την Art Nouveau στη Γερμανία | ένας αρχιτέκτονας που περνούσε
μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του φτιάχνοντας πολύπλοκους λαβυρίνθους με
μόνο μία γραμμή | 10 καταπληκτικά ρομπότ που όντως υπάρχουν
19/5/2018
Σκέψεις>
Φανταστικές Ψυχικές Ασθένειες στη Λογοτεχνία
Σε αυτό το άρθρο μιλάω για το πώς μπορείς να φτιάχνεις φανταστικές ψυχικές
ασθένειες ώστε να τις χρησιμοποιείς μέσα σε λογοτεχνικές ιστορίες. Ξεκινώ από
την παραδοχή ότι σε άλλους κόσμους – όπως αυτούς της φανταστικής λογοτεχνίας –
είναι εφικτό να υπάρξουν διαφορετικές ψυχικές ασθένειες απ’ό,τι στον κόσμο μας,
ή διαφορετικές νοοτροπίες για τις ψυχικές ασθένειες.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
10/5/2018
:: Επιλογές Μαΐου (10/5)
::
περιοδικό Heavy Metal (δωρεάν τεύχη)· Rowena Morrill (τέχνη του
φανταστικού)· Bill Ewasko (μυστηριώδης εξαφάνιση)· ετοιμοθάνατοι ήλιοι και
ποικίλες παραδοξότητες (βιβλία φαντασίας)· ο χειμώνας δεν έρχεται και τόσο
σύντομα (Game of Thrones)· He-Man και Masters Of The Universe (καινούργια
ταινία;)· C. M. Kosemen (παράξενη τέχνη)· Jack Parsons (μια καινούργια μίνι
σειρά)· Xian (η λευκή πυραμίδα)· Μεσαίωνας (δουλεύουμε περισσότερο από τότε)·
Oscar Wilde (ο ιερέας που ήταν εραστής του)· η Ευρώπη Μετά τη Βροχή (παλιό
ντοκιμαντέρ για τον Σουρεαλισμό και τον Ντανταϊσμό)· Rock Scene Magazine (από το
πρώτο τεύχος, 1973)
3/5/2018
Βιβλιοκριτικές>
The Chronicles of Amber, του Roger
Zelazny
Πρώτη φορά διάβασα τη σειρά Amber, του Roger Zelazny,
όταν ήμουν γύρω στα είκοσι. Την είχα θεωρήσει, τότε, από τα καλύτερα πράγματα
που είχα συναντήσει. Δεν είχα γράψει, ωστόσο, ποτέ βιβλιοκριτική γι’αυτήν. Τώρα,
ύστερα από τόσα χρόνια, αποφάσισα να ξαναδιαβάσω το
Amber, επειδή είχα πολύ καλές αναμνήσεις αλλά και επειδή ήθελα να
διαπιστώσω αν όντως θα εξακολουθούσε να μου φαίνεται από τα καλύτερα βιβλία που
έχω διαβάσει.
Εξακολουθεί να μου φαίνεται από τα καλύτερα βιβλία που
έχω διαβάσει. Αν μη τι άλλο, τώρα το εκτίμησα περισσότερο από τότε.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
26/4/2018
:: Επιλογές Απριλίου
(26/4) ::
γυναίκες συγγραφείς φαντασίας του 1970 / μια ερωτική συλλογή του
15ου αιώνα από τη Μέση Ανατολή / η μαγεία μέσα στους αιώνες / 17 οφθαλμαπάτες /
μυστικές εταιρείες και Ελληνική Επανάσταση / GRexit Run / White Lightning / πώς
ο Χι-Μαν διέφθειρε τα μυαλά μιας ολόκληρης γενιάς / μια αρχαία αλλαγή των Πόλων
/ προκαταλήψεις για τις κρεμάλες / κυνικές εικονογραφήσεις / τα πουλιά βλέπουν
το μαγνητικό πεδίο της Γης / η κοινωνία τιμωρός / Απολλώνιος ο Τυανεύς / περί
φαντασιακού...
17/4/2018
Η Πριγκίπισσα της Οργής
Ο ραλίστας Ζορδάμης Λιγνόρρυγχος, έχοντας αρχίσει να ξεπληρώνει το χρέος του
στη μυστηριώδη οργάνωση του υπόκοσμου γνωστή ως Σιδηρά Δυναστεία, πρέπει να βρει
και να εξολοθρεύσει τη δολοφόνο του γιου ενός μεγιστάνα της Δυναστείας: τη
γυναίκα που, στη Θακέρκοβ, ακούει στο όνομα η Πριγκίπισσα της Οργής.
Σύμμαχος και οδηγός του Ζορδάμη σ’αυτή τη σκοτεινή αναζήτηση είναι μια άλλη
γυναίκα την οποία είχε γνωρίσει όταν πρωτομπήκε στη Σιδηρά Δυναστεία αλλά τώρα
τη συναντά με διαφορετικό όνομα, και σύντομα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι το
μοναδικό που χρησιμοποιεί.
Στη Θακέρκοβ, αυτές τις ημέρες, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Τώρα μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφές
PDF, MOBI, και EPUB.
Επίσης, εκτιμώ κάθε δωρεά μέσω PayPal:
11/4/2018
:: Επιλογές Απριλίου
(11/4) ::
ο εγκέφαλος παράγει τη δική του ψυχεδελική ουσία + Golden Blood
+ το μυστήριο του Shaver + η πόλη όπου απαγορεύεται να πεθάνεις + Έντουαρντ
Σνόουντεν και Facebook + τι κάνουν στ'αλήθεια τα ψυχοτρόπα + η διαφήμιση πουλάει
αντικομφορμισμό + ο Dario Argento μιλά για το Suspiria + ο εφευρέτης των
υδροκινούμενων αυτοκινήτων + ένα blog για παλιές ιστορίες φαντασίας και τρόμου +
επιστήμονες για 2 χρόνια σε έναν αποκλεισμένο δικό τους πλανήτη + η πειρατεία
και το χρήμα έχουν γίνει αδιαχώριστα + τα παράξενα όνειρα του Pantagruel
4/4/2018
Σκέψεις>
Ασυνήθιστα Σημεία Στίξης
Τα συνηθισμένα σημεία στίξης όλοι τα ξέρουμε: τελεία, κόμμα,
ερωτηματικό, θαυμαστικό, παύλα, άνω-κάτω τελεία, άνω τελεία. Εντάξει, για
κάποιους η άνω τελεία αποτελεί «εξωτικό» σημείο στίξης· αλλά στην πραγματικότητα
δεν είναι: είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σημείο στίξης κι αυτό.
Υπάρχουν, όμως, σημεία στίξης που δεν είναι καθόλου
συνηθισμένα, και θα μπορούσαν
αληθινά να χαρακτηριστούν εξωτικά. Ορισμένα από αυτά κανείς δεν τα
χρησιμοποιεί. Κάποια άλλα χρησιμοποιούνται από ελάχιστους ανθρώπους.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
27/3/2018
Ο Ζορδάμης Λιγνόρυγχος υπηρετεί την παράλληλη παρασιτική κοινωνία του
υπόκοσμου γνωστή ως Σιδηρά Δυναστεία, προσπαθώντας να ξεπληρώσει το χρέος του.
Αλλά ο χρόνος περνά και το χρέος ακόμα φαίνεται να υφίσταται. Σύμφωνα με κάποιες
φήμες, μάλιστα, που κυκλοφορούν μέσα στη Δυναστεία όσοι χρωστάνε ποτέ δεν
ξεχρεώνονται. Η αποπληρωμή έρχεται με τον θάνατό τους.
Ο Ζορδάμης δεν σκοπεύει να πεθάνει προτού γίνει ξανά ελεύθερος.
Θα ταξιδέψει από τη μια άκρη της Σεργήλης ώς την άλλη, καθώς εργάζεται για τη
Σιδηρά Δυναστεία. Θα μπλεχτεί στους σκοτεινούς, επικίνδυνους δρόμους της
Μέλβερηθ. Θα κάνει λαθρεμπόριο στην Ύγκρας. Θα αναζητήσει έναν αλλόκοτο άντρα
γνωστό ως Αναχωρητή των Κοκάλων, στις νότιες ερήμους. Θα απαγάγει μια
δημοσιογράφο. Θα μεταφέρει όπλα. Θα μείνει στη μικρή πόλη που ονομάζεται Μαύρο
Δόντι και αποτελεί προκάλυμμα για διάφορες δραστηριότητες του υπόκοσμου. Θα
παίξει παιχνίδια τύχης και παιχνίδια θανάτου με τους Δρομολόγους της Νίρβεκ. Θα
επιστρατεύσει με απάτες νέα άτομα για τη Δυναστεία στην Άντχορκ, θα αναζητήσει
χαμένα μέλη, και θα μπλεχτεί σε μια παλιά βεντέτα. Θα ξανασυναντήσει τη γυναίκα
που ξέρει ως Σαμάνθα, καθώς κι έναν παλιό πράκτορα της Παντοκράτειρας. Θα πέσει
στην παγίδα αεροπειρατών, και θα βρεθεί κοντά, πολύ κοντά σε μια παλιά φίλη την
οποία δεν τολμά να πλησιάσει...
Αλλά στο τέλος φοβάται ότι θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον δρόμο του
Άφευκτου. Ή τίποτα ακόμα χειρότερο.
Κατεβάστε το.
Για να διαβάσεις τον Λαβύρινθο της Δυναστείας καλό είναι πρώτα να
έχεις διαβάσει τον
Άφευκτο, αν όχι και την
Πριγκίπισσα της Οργής.
Περισσότερα λόγια για όλη τη σειρά
Αρχεία της Σιδηράς Δυναστείας μπορείς να βρεις
εδώ.
19/3/2018
:: Επιλογές Μαρτίου
(19/3) ::
δωρεάν ελληνικά βιβλία : γυναίκες που γύρισαν τον κόσμο με
μηχανή : μυστήρια από την Ιστορία : ο κόσμος των ονείρων : ο William Reich στην
Κόλαση : θεωρίες για τη φύση της πραγματικότητας : βιβλία που έγιναν ταινίες ή
σειρές αλλά οι συγγραφείς τους τις αποποιήθηκαν : οι εικονογραφήσεις του Aubrey
Beardsley : μια συνέντευξη του Stephen Hawking : Clark Ashton Smith, ο ποιητής
του φανταστικού : κολάζ που παρακάμπτουν τη λογοκρισία : το G+ έχει μπλοκάρει το
προφίλ μου γιατί ΔΕΝ είμαι πορνογράφος : καταπληκτικά αυτόματα : το αρχαίο
μοναστήρι των πεών
10/3/2018
Ο Ζορδάμης πετά στις νότιες ερήμους της Σεργήλης, καλεσμένος από έναν ισχυρό
άντρα της Σιδηράς Δυναστείας γνωστό ως Γρύπα Ξενοκράτη, ο οποίος θα του αναθέσει
να βρει τον Άφευκτο – έναν παλιό δολοφόνο-οδηγό της Δυναστείας που στράφηκε
εναντίον της και σκοτώνει το ένα μέλος της οργάνωσης μετά το άλλο, αφήνοντας
πτώματα σ’ολάκερη τη Σεργήλη.
Για να εξολοθρεύσει τον Άφευκτο, ο Ζορδάμης πρέπει να συνεργαστεί μ’έναν
μαυρόδερμο, δαιμονομάτη μισθοφόρο που έχει πρόσφατα γνωρίσει, καθώς και μ’έναν
μάγο του τάγματος των Τεχνομαθών ο οποίος παλιά ήταν πράκτορας της
Παντοκράτειρας, όταν η Σεργήλη βρισκόταν κάτω από το ζυγό της Συμπαντικής
Παντοκρατορίας.
Κανένας δεν ξέρει πού στη Σεργήλη θα χτυπήσει μετά το φονικό όχημα του
Άφευκτου. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι δεν
πρόκειται για ένα συνηθισμένο όχημα, αλλά για ένα πειραματικό αγωνιστικό,
θωρακισμένο όχημα με την ιδιότητα να μετατρέπεται σε ήχο. Και ο Άφευκτος δεν
είναι άγνωστος για τον Ζορδάμη...
Κατεβάστε το σε
PDF, MOBI, EPUB, HTML
Αυτό το βιβλίο διαδραματίζεται κάποιο καιρό μετά από την
Πριγκίπισσα της Οργής
(την οποία μπορείτε να διαβάσετε ως
σειρά επεισοδίων), αλλά δεν είναι αναγκαίο να
έχεις διαβάσει την Πριγκίπισσα της Οργής για να το καταλάβεις. Απλώς αν
δεν την έχεις διαβάσει χάνεις λίγο background.
Επίσης, όσοι έχουν διαβάσει το
Τραγούδι της Ψυχής, στον
Άφευκτο θα συναντήσουν κάποιον γνωστό τους. Αλλά, βέβαια, αυτό είναι bonus
για εκείνους που θέλουν να ξέρουν τα πάντα που συμβαίνουν στη Σεργήλη.
Δεν είναι καθόλου απαραίτητο για να απολαύσεις τον Άφευκτο.
5/3/2018
:: Επιλογές Μαρτίου
(5/3) ::
Εικονογραφήματα που δείχνουν τι δεν πάει καλά στις κοινωνίες
μας, και Πώς η δημοφιλής κουλτούρα μάς στερεί την ελευθερία, και Πώς οι Ναζί
γιόρταζαν τους φόνους των Εβραίων, και Ο θάνατος του Kuttner και η σιωπή της
Moore, και Τα μυστικά δωμάτια του Λούβρου, και Φανταστικά σενάρια για τεχνικές
υπερνοημοσύνες, και Η Μόργκαν λε Φε ως αλλαξόμορφη, και Ένας υπέροχος κήπος
βασισμένος σε κάρτες Ταρό, και Παλιές εικόνες με τον Χίτλερ και τους Ναζί, και Ο
Lovecraft μισούσε τον Eliot, και Η ισλαμική μεταφυσική στο Twin Peaks, και Πώς
οι γηγενείς Χαβανέζοι ταξίδευαν στο σύμπαν προτού χαθούν στη μετάφραση, και Web
comics -- και δύο βίντεο που θα σε τρελάνουν.
23/2/2018
Σκέψεις> Περί
Γραφής: Ως ή Ώς; :: Δύο διαφορετικές λέξεις, ή όχι;
18/2/2018
:: Επιλογές Φεβρουαρίου
(18/2) ::
άνθρωποι που τηλεμεταφέρθηκαν έξω από τη φυλακή / η τέχνη τού να
φτιάχνεις πράγματα με το μυαλό σου / φτάνουμε στο Τέλος των Ημερών; / ρετρό
εξώφυλλα βιβλίων από ταινίες του Ταραντίνο / Ivan Bilibin, ένας ζωγράφος ρώσικης
μυθολογίας και παραμυθιών / Fuck You: A Magazine of the Arts / Disco Star Wars /
Fiend Folio / γιατί νιώθουμε καλά λέγοντας ιστορίες στον εαυτό μας / παλιές,
ασπρόμαυρες εικόνες φαντασίας
10/2/2018
:: Επιλογές Φεβρουαρίου
(10/2) ::
Ursula K. Le Guin (1929-2018) + Παγγαία + γεωργία + ανελκυστήρες
και καθρέφτες + παράξενη λογοτεχνία vs υλισμός + θαυμαστά τεχνουργήματα +
δουλειές του μέλλοντος + (κι άλλη) παράξενη λογοτεχνία
4/2/2018
Σκέψεις>
Η Μηχανιστική Φαντασιοκρατία και
οι Ατέρμονες Σκιές ::
Μια ανάλυση των προβλημάτων της τέχνης του φανταστικού από το 1980 και έπειτα
Τις δεκαετίες από το 1980 και ύστερα η φανταστική λογοτεχνία
άρχισε να αλλάζει. Αυτή η αλλαγή ίσως να είχε ξεκινήσει από παλιότερα, αλλά, αν
είναι έτσι, δεν πρόκειται για κάτι που εγώ τουλάχιστον έχω παρατηρήσει πολύ
έντονα. Η αλλαγή στην οποία αναφέρομαι είναι μια μετάβαση του τρόπου που το
φανταστικό στοιχείο παρουσιάζεται και χρησιμοποιείται μέσα στην αφήγηση αλλά και
μέσα στους ίδιους τους πλασματικούς κόσμους ως σταθερές οντότητες.
Η φανταστική λογοτεχνία έγινε σταδιακά ολοένα και πιο
μηχανιστική. Το ίδιο το φανταστικό στοιχείο έγινε πιο μηχανιστικό, μπήκε σε
συγκεκριμένα καλούπια, πολλά από αυτά διαρκώς επαναλαμβανόμενα. Μέχρι ενός
σημείου, μπορείς να πεις ότι συνέβαλαν σε αυτό τα roleplaying games, τα
ηλεκτρονικά παιχνίδια, και το πόσο δημοφιλή έγιναν κάποια συγκεκριμένα έργα του
φανταστικού, όπως ο
Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, ή η Μυθολογία Κθούλου του Λάβκραφτ. Από το ’80
και έπειτα, αρχίσαμε να «ξέρουμε» για τι μιλάμε όταν αναφερόμαστε στο
φανταστικό. Τα ξόρκια που κάνουν οι μάγοι είναι συγκεκριμένα, τα τέρατα που
εμφανίζονται είναι γνωστά, τα σκηνικά είναι κοινότοπα, ακόμα και οι πλοκές της
αφήγησης ακολουθούν ένα προκαθορισμένο μοτίβο.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
24/1/2018
:: Επιλογές Ιανουαρίου
(24/1) ::
Τα links που θα σε αποτελειώσουν: άρθρα του new york times
sunday magazineΟ φανταστικός κόσμος του m.a.r. barkerΗ οικονομία χρειάζεται μια
κβαντική επανάστασηΑστική αρχαιολογίαZenarchyΑντιγραφές του Mad MaxΕπιστημονική
φαντασία και αστυνομικές ιστορίεςΈνας οδηγός για τη διαστημική ντίσκοΣυνέντευξη
με τον mark hamill (star wars)Το περιοδικό alphaJulian assange και wikileaksΗ
επανάσταση των κλόουνΗ φιλοσοφία της αρχαίας ελληνικής τέχνηςΗ σκοτσέζικη
μετάφραση του Harry PotterΠώς οι "διαστάσεις" επηρεάζουν την πραγματικότητά
μαςΖωντανοί χάρτεςΓιατί, στη φανταστική λογοτεχνία, η μαγεία να πρέπει να βγάζει
νόημαSkull-face and others
16/1/2018
Σκέψεις>
Περί Γραφής: Ο
Κβαντικός Τρόπος και ο Σχεδιαγραμματικός Τρόπος ::
Ελεύθερες και προδιαγεγραμμένες γραφές
9/1/2018
:: Επιλογές Ιανουαρίου
(9/1) ::
Don Maitz, Γιατί τα έργα τέχνης είναι τόσο σημαντικά για την
κοινωνία, Η σπάνια κρυμμένη ελληνική χλωρίδα, Αρχιτεκτονική που δεν τελειώνει
ποτέ, Αρχιτεκτονικά κειμήλια που πλέον δεν έχουν κανέναν πρακτικό λόγο ύπαρξης,
Ένα blog-λίστα τεράτων από όλο τον κόσμο, 1984 Magazine, Ένα φιλμ μικρού μήκους
επιστημονικής φαντασίας, «Εξωγήινα» ψάρια, Παλιά εξώφυλλα επιστημονικής
φαντασίας (Philippe Curval), Η ανακάλυψη της Βρετανίας, 3.500 μυστικιστικά
χειρόγραφα θα ψηφιοποιηθούν και θα διανέμονται δωρεάν, Albert Robida, Artuš
Scheiner, Η Εγκυκλοπαίδεια της Ηθικής Αποτυχίας
3/1/2018
Σκέψεις> Τα
Βιβλία που Διάβασα Μέσα στο 2017