22/7/2014
Το Μυαλό: Ένας Καθρέφτης
Μάθε να ταΐζεις το μυαλό σου
Ψυχοπνευματική Τυραννία
Το μυαλό είναι όπως το σφουγγάρι: ό,τι αντιληφτεί με τις αισθήσεις και κυρίως με την όραση το απορροφά, το τραβά μέσα. Αλλά είναι, συγχρόνως, και σαν καθρέφτης: ό,τι έχει απορροφήσει το αντανακλά συνεχόμενα μέχρι η αντανακλαστική επίδραση να πάψει. Είναι όπως όταν πετάς μια πέτρα σε μια λίμνη: δημιουργούνται κύκλοι, κύκλοι, κύκλοι, κύκλοι... μέχρι που κάποια στιγμή παύουν.
Αυτές είναι δύο ιδιότητες ή αδυναμίες, ίσως του μυαλού που, πρώτον, είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους παρότι ζουν συνέχεια μαυτές· και, δεύτερον, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από όσους θέλουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους άλλους, ψυχολογικό πόλεμο, ή γενικά να τους επηρεάσουν με κάποιο ψυχοπνευματικό τρόπο. Είναι η χαρά του κρυφοφασίστα του Συστήματος ένας τίτλος ευγενείας που ταιριάζει σε όλους όσους φοβούνται την ελευθερία και προσπαθούν να ελέγχουν τους άλλους με «αφανείς» τρόπους.
Η πλύση εγκεφάλου και ο ψυχολογικός πόλεμος δεν είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Συνήθως, όταν ακούμε αυτούς τους δύο όρους, μας έρχονται στο μυαλό διάφορες περίεργες περιπτώσεις από χολιγουντιανές ταινίες. Αλλά σπάνια στις ταινίες παρουσιάζονται τα πράγματα όπως είναι. Η πλύση εγκεφάλου εκμεταλλεύεται αυτές τις δύο ιδιότητες του μυαλού που αναφέρω στην αρχή: (α) το ότι το μυαλό απορροφά πληροφορίες ακούσια· (β) το ότι το μυαλό λειτουργεί ως καθρέφτης.
Και ο ψυχοπνευματικός επηρεασμός αυτού του είδους δεν είναι καθόλου σπάνια περίπτωση: συμβαίνει σε όλους, συνέχεια. Ο πιο εύκολος τρόπος για να επηρεάσεις έτσι τους ανθρώπους είναι να τους βομβαρδίζεις με τις πληροφορίες που θέλεις. Το μυαλό τους (λόγω της απορροφητικής ιδιότητας) τις τραβάει μέσα· και μετά (λόγω της αντανακλαστικής ιδιότητας) τις προβάλει ξανά και ξανά. Αν, δε, βομβαρδίζεις τους άλλους διαρκώς με αυτά που θέλεις, τότε η αντανάκλαση δεν παύει ποτέ.
Οι περιπτώσεις που το μυαλό απορροφά ευκολότερα τα δεδομένα που δέχεται από έξω είναι οι περιπτώσεις που του δίνεται η εντύπωση πως αφορούν εσένα προσωπικά. Δηλαδή, εκείνες οι περιπτώσεις που αγγίζουν το Εγώ. Εκείνες οι περιπτώσεις που σου δίνεται η εντύπωση ότι είναι πράγματα που είτε σε επηρεάζουν άμεσα είτε θα μπορούσαν να σε επηρεάσουν άμεσα. Και λέω «σου δίνεται η εντύπωση» επειδή μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από αυτό: μια εντύπωση. Η ψυχή δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει την ψευδαίσθηση από την πραγματικότητα, γιαυτό κιόλας είναι επιρρεπής σε αυτή τη μορφή επίθεσης. Αν, για παράδειγμα, δεις σε μια οθόνη δικούς σου ανθρώπους να σκοτώνονται και κάποιος σού έχει ήδη πει ότι αυτό είναι κάτι μαγνητοσκοπημένο που συνέβη πραγματικά, θα αισθανθείς άσχημα. Θα εξοργιστείς. Θα κλάψεις, πιθανώς. Η ψυχή θα έχει επηρεαστεί. Μετά, όταν σου πουν ότι τελικά δεν ήταν αλήθεια αυτό που είδες, μπορεί να ησυχάσεις μεν αλλά η ψυχή θα εξακολουθήσει να έχει επηρεαστεί από εκείνες τις σκηνές. Και, φυσικά, μπορεί ποτέ κανένας να μη σου πει ότι ήταν ψέματα αυτά που είδες, οπότε θα συνεχίσεις να τα νομίζεις αληθινά, και ο ψυχικός επηρεασμός θα είναι εκεί.
Οι επιθέσεις αυτού του είδους, για να απορροφηθούν από το μυαλό, δεν χρειάζεται καν να είναι άμεσα προς εσένα· μπορεί να γίνονται πλάγια αλλά έτσι ώστε να αγγίζουν το Εγώ σου. Μάλιστα, αυτό είναι πιο αποτελεσματικό συνήθως. Αν θέλεις να κάνεις έναν ευτραφή άνθρωπο να στεναχωρηθεί, πάρε τον μια βόλτα μαζί σου, κι όταν δεις έναν άλλο ευτραφή άνθρωπο (άσχετο, που κανένας απτους δυο σας δεν ξέρει) πες: «Κοίτα πώς είναι, ο κωλόχοντρος!» και γελά. Μη δείξεις ότι θεωρείς και τον συνοδοιπόρο σου «κωλόχοντρο»· οι παρόντες εξαιρούνται· δεν αναφέρονται καν. Το μυαλό του συνοδοιπόρου σου, όμως, θα έχει αρπάξει το μήνυμα, γιατί το σχόλιό σου αγγίζει τον εαυτό του (και, άρα, το Εγώ του).
Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια από τα ΜΜΕ, και όχι μόνο, για να δημιουργήσει κανείς πλαστές ανάγκες, ή για να τρομοκρατήσει τον κόσμο, ή για να τον χειραγωγήσει με χίλιους-δύο τρόπους. Είναι πολύ διαδεδομένη μέθοδος, αλλά είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν τα βλέπεις γιατί είναι ακριβώς μπροστά σου (και, άρα, δεν τους δίνεις σημασία, τα θωρείς «φυσικό μέρος του σκηνικού»). Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται, επίσης, από εργοδότες και διαφόρων ειδών αφεντικά, λαοπλάνους, και τρομοκράτες για να ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους με τρόπο που πιστεύουν ότι είναι αόρατος (και, άρα, δεν μπορεί να κυνηγηθεί νομικά παρότι είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας).
Η δεύτερη ιδιότητα του μυαλού είναι η αντανακλαστική, και αυτή είναι που ουσιαστικά κάνει την απορροφητική ιδιότητα πραγματικά χρήσιμη σε όλους τους επιτήδειους. Όταν το μυαλό έχει απορροφήσει κάτι, μετά το αντανακλά πίσω στο ίδιο το μυαλό. Είναι, περίπου, όπως ένας καθρέφτης που βλέπει μέσα σέναν άλλο καθρέφτη που βλέπει μέσα σέναν άλλο καθρέφτη που βλέπει μέσα σέναν άλλο καθρέφτη.... Κάποια στιγμή η αντανάκλαση παύει, αλλά ώς τότε μπορεί να έχει κάνει τρομερή ζημιά, ή να σε έχει χειραγωγήσει προς κατευθύνσεις που υπό κανονικές συνθήκες ψυχικής ηρεμίας δεν θα είχες χειραγωγηθεί.
Για παράδειγμα, λες στον ευτραφή φίλο σου «Κοίτα πώς είναι αυτός ο κωλόχοντρος», και αυτό το σχόλιο σου το μυαλό του ευτραφή φίλου σου το απορροφά και, μετά, το αντανακλά. Όταν ο ευτραφής κύριος επιστρέψει στο σπίτι του, οι καθρέφτες θα έχουν ήδη μπει σε λειτουργία. Όταν κοιμάται, οι καθρέφτες θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία. (Όταν κοιμάσαι, το μυαλό σου δεν παύει να λειτουργεί.) Ο ευτραφής κύριος θα αισθάνεται άσχημα για κάποιο καιρό, και ίσως μάλιστα να μην ξέρει ακριβώς γιατί. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα γνωρίζει για αυτές τις ιδιότητες του μυαλού, ούτως ή άλλως. Μπορεί, στο τέλος, να «αναγκαστεί» να πάει να κάνει δίαιτα ενώ υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανε. (Και ασχέτως αν είναι καλό ή όχι να κάνεις δίαιτα για να λεπτύνεις δεν θεωρώ ότι η παχυσαρκία είναι θετικό πράγμα το θέμα είναι ότι αυτός ο άνθρωπος χειραγωγήθηκε με άθλιο τρόπο για να φτάσει εκεί. Δεν ήταν, στην πραγματικότητα, δική του η απόφαση, ακόμα κι αν νόμιζε πως ήταν.)
Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τώρα τι γίνεται με τα ΜΜΕ, τι γίνεται με αυτά που σου λένε διάφοροι συνάδελφοι, γνωστοί, αφεντικά, «γιατροί» του μυαλού, και τα λοιπά και τα λοιπά. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να αμυνθεί αυτή την ψυχοπνευματική επίθεση που δέχεται συνέχεια. Χειραγωγείται, ή παραφρονεί με διάφορους τρόπους. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της επίθεσης δεν έχει στόχο εσένα ειδικά· πρόκειται για γενικές κατευθύνσεις που θέλουν κάποιοι να περάσουν στην κοινωνία. Ένα είδος μαζικής ύπνωσης που πιάνει, και μάλιστα, πολύ αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α., πριν από αρκετά χρόνια (δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τη χρονολογία και βαριέμαι να το ψάξω, αλλά η πληροφορία υπάρχει στο Διαδίκτυο για όσους θέλουν να το ερευνήσουν), τα ΜΜΕ έλεγαν συνέχεια για φόνους και ληστείες που γίνονται από μαύρους. Φυσικά, την ίδια περίοδο γίνονταν επίσης φόνοι και ληστείες από λευκούς και περισσότεροι, πιθανώς (καθότι οι λευκοί είναι πιο πολλοί) αλλά γιαυτά τα ΜΜΕ δεν μιλούσαν. Γιατί ήθελαν να δώσουν στον κόσμο την εντύπωση ότι οι μαύροι είναι επικίνδυνοι. Σε κάνουν να φοβηθείς («Μπορεί να συμβεί και σεσένα! Να σε σκοτώσουν, να σε κλέψουν!») και το εγωκεντρικό μέρος του μυαλού κεντρίζεται, το μυαλό ρουφά την πληροφορία. Και μετά, το μυαλό την αντανακλά στο ίδιο το μυαλό, συνεχόμενα. Ο φόβος ισχυροποιείται μέσα σου. Συγχρόνως, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να σε βομβαρδίζουν με το τι κάνουν «οι κακοί μαύροι». Στο τέλος, έχεις πιστέψει ότι οι μαύροι είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Απλά μια μερίδα μαύρων τυχαίνει να είναι κακοποιοί, όπως και μια μερίδα λευκών τυχαίνει να είναι κακοποιοί.
(Συγκρίνετε, επίσης, αυτό παράδειγμα με ό,τι συμβαίνει σήμερα με τη Χρυσή Αυγή, που προσπαθεί να κάνει τους μετανάστες να φανούν τρομερά επικίνδυνοι. Το ίδιο φαινόμενο ακριβώς είναι. Ναι, υπάρχουν προβλήματα με τους μετανάστες. Προφανώς. Εδώ εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε, θα μπορούν οι μετανάστες; Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι μετανάστες είναι κακοποιοί, ή ότι πρέπει ξαφνικά ναρχίσεις να τους φέρεσαι σαν να είναι άνθρωποι δευτέρας κατηγορίας.)
Ψυχοπνευματική Αντίσταση
Το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι ψυχικοί τύραννοι εναντίον των άλλων ανθρώπων είναι η άγνοιά τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει, ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει κάτι, δεν ξέρουν τι ακριβώς γίνεται, ή το θεωρούν συνωμοσιολογικό ενώ καμια σχέση με συνωμοσιολογία δεν έχει· είναι κάτι που συνέβαινε από πάρα πολύ παλιά, δεν είναι καν καινούργιο φαινόμενο. (Τα ιερατεία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν κατά κόρον αυτές τις μεθόδους από αρχαιοτάτων χρόνων.) Απλώς πολλοί έχουν δημιουργήσει διάφορες συνωμοσιολογικές αρλούμπες προκειμένου να κρύψουν μερικές αλήθειες, να κάνουν και τις αλήθειες να φανούν ανόητες σαν τις συνωμοσιολογικές αρλούμπες, έτσι ώστε ο μέσος άνθρωπος να μην ξέρει τι να πιστέψει και να απορρίπτει το όλο φαινόμενο ως φαντασιοπληξία. Επίσης, ακόμα κι όσοι ερευνούν τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να βγάλουν καμια άκρη εξαιτίας του εσκεμμένου αποπροσανατολισμού από τις συνωμοσιολογίες. Κι όταν κάποιος καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά, σπεύδουν τα πιστά λαμόγια του Συστήματος να προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό. «Είναι, καταφανώς, διαταραγμένος ο άνθρωπος... Πάσχει από σύνδρομο καταδίωξης... Είναι παρανοϊκός... Πάσχει από σχιζοφρένεια... Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα· είναι συνωμοσιολογικές θεωρίες... Δεν αποδεικνύονται· μπορείς να τα αποδείξεις με στοιχεία;» Και τα λοιπά και τα λοιπά.
Θέλουν να παίρνεις τη δική τους κατεύθυνση χωρίς να ξέρεις ότι είσαι υποχείριο. Αλλά όταν γνωρίζεις ότι αυτό συμβαίνει μπορείς και να αντισταθείς.
Το πώς ο καθένας θα αντισταθεί είναι δική του, προσωπική υπόθεση, γιατί το πώς λειτουργεί η ψυχή και το μυαλό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν είναι όλοι ίδιοι και ούτε θα έπρεπε να είναι.
Παραθέτω απλώς κάποιους τρόπους αυτοάμυνας. Και δεν λαμβάνω καμία ευθύνη για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας με αυτούς. Αν αποφασίσει να τους χρησιμοποιήσει, είναι δική του υπόθεση και μόνο.
Να σταματήσεις το μυαλό από το να απορροφά πληροφορίες δεν γίνεται, γιατί το μυαλό έτσι λειτουργεί. Μπορείς όμως να διαλύσεις το έδαφος που χρησιμοποιούν οι ψυχοπνευματικές επιθέσεις για να σε φτάσουν: κι αυτό το έδαφος είναι, στους περισσότερους ανθρώπους, το Εγώ τους. Δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει υπερβολικά για τον εαυτό σου. Όποιος κι αν είσαι, δεν είσαι και τόσο σημαντικός κι αυτό είναι μια γενική αλήθεια. Γεννιέσαι εδώ και κάποια στιγμή, πιο αργά ή πιο γρήγορα, θα πεθάνεις και θα φύγεις. Το όλο θέμα είναι τι κάνεις με τον χρόνο ενδιάμεσα. Το όλο θέμα είναι τι κάνεις τώρα. Η στιγμή είναι που έχει σημασία. Πρέπει να φορτίσεις το μυαλό σου με ιδέες και αντιλήψεις που διαλύουν το Εγώ, και θα δεις ότι αυτές οι ιδέες και οι αντιλήψεις θα έρχονται σαν πνεύματα σύμμαχοί σου όταν βρίσκεσαι υπό ψυχοπνευματική επίθεση. Η αντανακλαστική ιδιότητα του μυαλού, φυσικά, ευθύνεται γιαυτό. Ό,τι ταΐζεις το μυαλό σου, αυτό το μυαλό σου γεννά. Τάισέ το Ζεν και θα γεννήσει Ζεν. Τάισέ το Χριστό και θα γεννήσει Χριστό. Τάισέ το Βούδα και θα γεννήσει Βούδα. Τάισέ το Ροκ εν Ρολ και θα γεννήσει Ροκ εν Ρολ: κι όταν βρίσκεσαι υπό ψυχοπνευματική επίθεση θα έρχεται ένας Θεϊκός Ροκάς και θα κοπανά με την Ιερή του Κιθάρα τους κρυφοφασίστες του Συστήματος στο κεφάλι.
ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ναι, έτσι, με κεφαλαία. Το έχουν πει πολλοί· εγώ δεν είμαι παρά ένας ανόητος περιπλανητής που το επαναλαμβάνει. Το έχει πει ο Robert Anton Wilson, το έχει πει ο William Burroughs, το έχει πει ο Βούδας. Το έχουν πει οι Γνωστικοί πολύ πριν από αυτούς. Και όσα πίστευε ο Πλάτωνας, επίσης, δεν είναι και πολύ διαφορετικά. Η ουσία ίδια είναι. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Όσο λιγότερα κολλήματα έχεις, όσο περισσότερη πνευματική ελευθερία έχεις, τόσο λιγότερο το μυαλό κρατάει πληροφορίες που δεν τις θέλεις. Μπορεί να εξακολουθεί να είναι σαν ένα σφουγγάρι, αλλά τώρα είναι ένα σφουγγάρι που το στύβεις όταν έχει ρουφήξει κάτουρο αλόγου και το κάτουρο αλόγου φεύγει, δεν μένει μέσα.
Μια βασική σημείωση: Όταν, πιο πάνω, λέω να διαλύσεις το Εγώ, δεν εννοώ να γίνεις δούλος ούτε υποτελής· εννοώ να αποβάλεις τα στοιχεία που σε κρατάνε δέσμιο μέσα στον εαυτό σου. Επίσης, όταν λέω «Μην πιστεύεις τίποτα», δεν εννοώ να είσαι πνευματικά αποβλακωμένος· εννοώ να μην είσαι κολλημένος σε παγιωμένες αντιλήψεις και πράγματα που αποτελούν «κόκκινα κουμπάκια» για εσένα.
Χρησιμοποίησε την αντανακλαστική ιδιότητα του μυαλού προς όφελός σου. Μην περιμένεις άλλους να σου βάλουν πράγματα στο μυαλό τα οποία το μυαλό θα συνεχίσει να αντανακλά. Βάλε εσύ εκεί τα πράγματα που θέλεις. Όταν διαβάζεις βιβλία, αυτά που έχεις διαβάσει μετά θα έρχονται πάλι στο μυαλό σου. Όταν βλέπεις ταινίες, το ίδιο. Όταν κοιτάζεις ζωγραφικούς πίνακες, επίσης το ίδιο. Μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν θέλεις να αντανακλώνται πίσω παρά μόνο αν το θεωρείς απαραίτητο ή αναγκαίο. Τάιζε το μυαλό σου ό,τι θέλεις κι αυτό να σε ταΐσει. Η πραγματικότητα που βιώνεις είναι κατοπτρική· δεν είναι εκείνο που νομίζεις. Ποτέ δεν είναι εκείνο που νομίζεις.
Μην πιστεύεις ό,τι σκέφτεσαι. Όλο όσα έρχονται στο μυαλό σου δεν είναι δικές σου ιδέες. Από τότε που γεννιέσαι μέσα σε μια κοινωνία δέχεσαι την πλύση εγκεφάλου της κοινωνίας αυτής, θέλοντας και μη· αυτό ανέκαθεν συνέβαινε με όλες τις κοινωνίες. Πολλές σκέψεις που έρχονται ακούσια στο μυαλό σου δεν είναι δικές σου· είναι αποτέλεσμα της διαρκής κατήχησης που έχεις δεχτεί από τότε που γεννήθηκες. Μην αποδέχεσαι όποια σκέψη κάνει το μυαλό σου· να την εξετάζεις πριν την αποδεχτείς. Να μάθεις να απορρίπτεις σκέψεις που δεν ανταποκρίνονται σε εκείνο που εσύ προσωπικά θεωρείς σωστό. Να παρατηρείς τις αντιδράσεις του μυαλό και της ψυχής σου και να κάνεις κριτική επάνω τους, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Αυτοπαρατήρηση.
Να κατευθύνεις τις σκέψεις σου εσκεμμένα. Μην αφήνεις τις σκέψεις σου να κατευθύνονται ανεξέλεγκτα από διάφορα που ακούς ή διαβάζεις. Να βάζεις το μυαλό σου να εστιάζεται στις σκέψεις και στους προβληματισμούς που πραγματικά θέλεις να εστιαστεί, και που ευχαριστούν την ψυχή σου με κάποιο τρόπο. Ακόμα κι αν στην αρχή το μυαλό σου αντιστέκεται και πηγαίνει αλλού, εσύ να το στρέφεις πάλι πίσω, εκεί που θέλεις. Στο τέλος, θα μπει σε λειτουργία η αντανακλαστική ιδιότητα και θα έρχονται ακούσια οι σκέψεις που θέλεις. Θα έχεις φτιάξει ένα ψυχοπνευματικό μονοπάτι το οποίο δεν ακολουθείς πια με το ζόρι αλλά είναι κτήμα σου.
Δημιούργησε ψυχοπνευματικές μορφές. Το μυαλό δεν είναι μόνο μνήμη. Το μυαλό μπορεί να δημιουργήσει πράγματα που δεν προϋπήρχαν (βλ. κι ένα άρθρο μου που άπτεται αυτού του θέματος: Η Ισορροπία στον Φανταστικό Κόσμο). Με κάποια προσήλωση μπορείς να δημιουργήσεις ολόκληρα σκηνικά που δεν έχεις δει ποτέ στην πραγματικότητα. Αν εστιαστείς σε αυτά, αν τα ακολουθήσεις, θα οδηγήσουν την ψυχή σου σε άλλες καταστάσεις, πολύ καλύτερες από εκείνες που προσπαθεί να σου επιβάλει καθημερινά το Σύστημα. Μη θεωρείς χαμένο χρόνο το να καθίσεις καμια ώρα και να φανταστείς ένα λιβάδι, για παράδειγμα. Ούτε να το θεωρείς κακό, ενώ πηγαίνεις προς τη δουλειά σου, να σκέφτεσαι πώς θα ήταν αν πετούσες επάνω στην πλάτη ενός γιγάντιου αετού. Δεν είναι παιδαριώδες. Και, αν μη τι άλλο, είναι πολύ καλύτερο από το να αγχώνεσαι για την κίνηση στον δρόμο ή για το ραντεβού που έχεις. Το μυαλό σου λειτουργεί ούτως ή άλλως, απλώς η νοητική ενέργεια πηγαίνει σε πράγματα που φθείρουν την ψυχή σου. Καθοδήγησε αυτή τη νοητική ενέργεια σε πράγματα που, αντιθέτως, ευχαριστούν την ψυχή σου.
Να προσπαθείς να αδειάζεις το μυαλό τελείως σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο απ όλα. Απαιτεί να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου, ό,τι κι αν βλέπεις, σκέψεις δεν εμφανίζονται κι αισθάνεσαι ότι είσαι ένα με το άπειρο. Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τις σκέψεις να περνάνε χωρίς να τους δίνεις καμία απολύτως σημασία, σαν να μην είναι τίποτα περισσότερο από ενοχλητικές μύγες που θα φύγουν αργά ή γρήγορα. Χρειάζεται κάποια εξάσκηση για να το πετύχεις αυτό, αλλά το πιο βασικό είναι να το έχεις συνειδητά στο μυαλό σου. Όταν πάψεις να το έχεις συνειδητά στο μυαλό σου, διαλύεται, εκτός αν το έχεις ισχυροποιήσει σε τρομερά μεγάλο βαθμό μέσα σου.
Να εστιάζεσαι στο Τώρα. Τι κάνεις τώρα; Διαβάζεις ένα άρθρο μου. Δεν υπάρχει τίποτ άλλο σαυτό τον κόσμο· υπάρχει μόνο το άρθρο. Δεν σκέφτεσαι άλλα πράγματα όταν διαβάζεις το άρθρο. Κι αργότερο όταν σηκωθείς και πας να πιεις ένα ποτήρι νερό, να σκέφτεσαι μόνο το νερό που πίνεις. Μόνο αυτό το ποτήρι νερό υπάρχει στον κόσμο. Η αντίληψή σου είναι πλήρως εστιασμένη εκεί. Κάθε άλλη σκέψη απομακρύνεται με το πού κάνει να πλησιάσει. Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να θυμάσαι μια ατάκα από το Illuminatus! του Robert Anton Wilson: Never Whistle While You're Pissing. Πιο σοφό από,τι ακούγεται.