28/12/2021
:: Επιλογές Δεκεμβρίου (28/12) ::
Οι ταινίες μαγείας και ξίφους του Ray Harryhausen. Παράξενοι σαμουράι στον κινηματογράφο. Οι πιο όμορφοι δρόμοι στον κόσμο. Οι σουρεαλιστικές ταινίες μικρού μήκους του Gérald Frydman. UnlimitedDreamCo: παράξενη τέχνη από ανθρώπους και μηχανές. Κλασικά εξώφυλλα από βιβλία του Michael Moorcock. Μια βιβλιοκριτική για το Bloodstone του Karl Edward Wagner (το οποίο είχα διαβάσει κι εγώ πριν από κάποιο καιρό, και είναι, όντως, εκπληκτικό). Η επιρροή των παλιών νορβηγικών μύθων στις ιστορίες μαγείας και ξίφους του Robert E. Howard. Ένα προφητικό ίσως (σχετικά με την πανδημία) μυθιστόρημα φαντασίας από το 1990. Το HiLoBooks δημοσιεύει ως σειρά την Radium Age ιστορία φαντασίας The Veiled Feminists of Atlantis, η οποία είναι από το 1926, μια σάτιρα για τα φύλα λίγο αφότου στην Αμερική οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα να μπορούν να ψηφίζουν. Death Race 2000, μια ταινία από το 1975, όπου κάθε τυχαίος περαστικός είναι ένας ακόμα πιθανός πόντος για τους ραλίστες. Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο του 1963 Techniques of Persuasion — From Propaganda to Brainwashing, του James A.C. Brown. Ίσως να είναι, και πάλι, επίκαιρο. — COVID-19 — Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που έδωσε ο π. Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τον Κικίλια, τον Βασιλακόπουλο, και την υπόλοιπη συντροφιά. Τι έκαναν όταν ο διευθυντής του εμβολιαστικού κέντρου παρέλυσε από το εμβόλιο. Ένα «απαγορευμένο» site με πληροφορίες για τα εμβόλια για Covid. Κατεβάστε το προτού το κατεβάσουν.
19/12/2021
Βιβλιοκριτικές> The Voidal: Oblivion Hand • The Long Reach of Night • The Sword of Shadows.
11/12/2021
:: Επιλογές Δεκεμβρίου (11/12) ::
όνειρα που βλέπεις ξύπνιος + Professor Dario Bava + Raymond Chandler + o Φαντομάς του Βελιγραδίου + οι επικινδυνότεροι δρόμοι + το μυστήριο ενός αρχαίου κινέζικου πολιτισμού + αφαίρεσε δύο δάχτυλα για να μεταμορφωθεί σε Άλιεν ___COVID___ Το εμβόλιο στην Αγγλία διπλασιάζει τους θανάτους από όλες τις αιτίες • The Lancet: «Ο στιγματισμός των ανεμβολίαστων είναι αδικαιολόγητος» • «Πίστεψα στο εμβόλιο και μπήκα σε περιπέτειες» • Amazon: πρόστιμο για κρυφά κρούσματα κορωνοϊού • Ε.Ε.: 31.014 θανάτοι & 2.890.600 παρενέργειες από τα εμβόλια • Ολοκληρωτισμός και απανθρωπισμός • Pfizer: κατέγραψε 1.223 πιθανούς θανάτους από εμβόλια & δεκάδες χιλιάδες παρενέργειες· γιατί αυτά δεν τα αναφέρουν τα ΜΜΕ; • Το δικαστήριο του Βελγίου κρίνει το Covid pass παράνομο, πρόστιμο € 5.000 καθημερινά στην τοπική κυβέρνηση • Δεν τους αρκεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητα· οι «άλλοι» πρέπει να απαγορευτούν!
5/12/2021
Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα
τεύχος 7
Ένας χρόνος Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα!
27/11/2021
Η Αδελφότητα του Βορρά
το τρίτο και τελευταίο βιβλίο των Εξόριστων της Σερανβέλ, είναι έτοιμο για να το κατεβάσετε ως pdf, κλικάροντας την παρακάτω εικόνα.
Mπορείτε, επίσης, να μου κάνετε μια δωρεά μέσω Paypal, γιατί οι συγγραφείς φαντασίας δεν βγάζουμε φράγκο σ’αυτή τη χώρα των γιγάντιων αρχαίων θεών.
Σχετικά με τους λόγους που με έκαναν να αποφασίσω να δίνω την τριλογία Οι Εξόριστοι της Σερανβέλ δωρεάν σε μορφή pdf διαβάστε αυτό το άρθρο.
21/11/2021
:: Επιλογές Νοεμβρίου (21/11) ::
Thorgal: The Talisman, & Γελώντας στην εποχή της χολέρας (Παρίσι στις αρχές του 1830), & Before Adam (μυθιστόρημα του Jack London), & The Spine of Night (καινούργια ταινία μαγείας και ξίφους), & Ian Miller, & P. Craig Russell, & The Knights of God (παλιά βρετανική δυστοπική τηλεοπτική σειρά), & Kardios (μια από τις τελευταίες παλιές σειρές Sword & Sorcery), & Avon Equinox Rediscovery Sci Fi Series (blog αφιερωμένο σε παλιά βιβλία επιστημονικής φαντασίας), & Στοιχεία για τον καφέ, & House of the Dragon (George R.R. Martin), & WBYK Art, & Dune (ένα κόμιξ της Μάρβελ, 1985), & Robert Anton Wilson (ένας «δεξιός αναρχικός»;), & The Thing from — “Outside” (μυθιστόρημα «πρώιμης» επιστημονικής φαντασίας, 1923), & Η Κίνα φυλακίζει δημοσιογράφους, & Dangerous Visions και New Worlds (1950 – 1985) — COVID-19 — Ψάχνουν το μυστικό των «άτρωτων» στον κορωνοϊό ▪ Τα δεδομένα δείχνουν ότι η γρίπη των χοίρων ήταν πιο επικίνδυνη για τα παιδιά απ’ό,τι είναι ο Covid-19
12/11/2021
Σκέψεις> Περί Γραφής: Λέξεις Φανταστικές :: ...όπως είναι όλες, άλλωστε
Είναι αρκετά συνηθισμένο να χρειαστεί να φτιάξεις λέξεις καινούργιες όταν γράφεις φανταστική λογοτεχνία – ειδικά του είδους που εκτυλίσσεται σε φανταστικούς κόσμους. Νομίζω πως έχω αναφερθεί σ’αυτό το θέμα και παλιότερα, αλλά δεν είναι κάτι που εύκολα μπορείς να το εξαντλήσεις.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να φτιάξεις καινούργιες λέξεις. Μπορεί να το κάνεις για αισθητικούς λόγους – για να δώσεις μια αίσθηση διαφορετικότητας στο φανταστικό σκηνικό. Ή μπορεί να το κάνεις για πρακτικούς λόγους – επειδή θέλεις κάπως να ονομάσεις κάτι που υπάρχει στο φανταστικό σκηνικό αλλά δεν υπάρχει στον «πραγματικό» κόσμο. Επίσης, μπορεί να το κάνεις επειδή έχει πλάκα! Ναι, το θεωρώ πολύ ψυχαγωγικό να φτιάχνεις καινούργιες λέξεις.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ανάγκη να γράφεις ιστορίες σε κάποιον άλλο κόσμο για να φτιάξεις καινούργιες λέξεις. Δεν είναι καν ανάγκη να γράφεις φανταστική λογοτεχνία. Μπορείς να φτιάξεις δικές σου λέξεις ακόμα κι όταν γράφεις συμβατική λογοτεχνία. Το έχουν ήδη κάνει πολλοί Έλληνες συγγραφείς στο παρελθόν· δεν είναι πρωτότυπο, αν και στις μέρες μας δεν συνηθίζεται. (Ίσως να έχουμε γίνει πολύ στερεοτυπικοί και βαρετοί.)
Προσωπικά, έχω φτιάξει καινούργιες λέξεις απλά και μόνο για το κέφι μου· βλέπε, για παράδειγμα, το Λεξικό Παράδοξων Λέξεων (pdf).
Όλες οι φανταστικές λέξεις, όμως, που μπορεί να σου κατεβούν στο κεφάλι δεν πάει να πει ότι πρέπει να μπουν και μέσα σε μια λογοτεχνική ιστορία. Εκεί πρέπει να βάζεις αυτές που χρειάζεται. Και το συγκεκριμένο χρειάζεται είναι αρκετά ελαστικό, αν και δημιουργεί ένα κάποιο πλαίσιο στο τι μπορείς να κάνεις.
Προτού φτιάξεις μια καινούργια λέξη, αναρωτήσου γιατί τη φτιάχνεις. Είναι θέμα αισθητικό; Είναι θέμα πρακτικό; Θέλεις να δείξεις κάτι; Θέλεις να πεις κάτι που αλλιώς δεν θα μπορούσες να το πεις; Αν θα μπορούσες να το πεις αλλιώς – χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη λέξη – γιατί φτιάχνεις μια καινούργια;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
5/11/2021
:: Επιλογές Νοεμβρίου (5/11) ::
Τα βιβλία που ο Philip K. Dick έγραψε το ’50 — Eyes of Laura Mars (1978) — οι ταινίες του Auguste Le Breton — η χαμένη Αυτοκρατορία της Ταρταρίας — όσα δεν σου είπαν ποτέ για την Αφρική — η σιωπή των γιατρών — The Hangman (1964) — Zanzibar Tales (1901) — Stephen Fabian — Richard Powers και ο παράξενες κόσμος του fFlar
[[[ COVID-19 ]]]
Στην Ιταλία ξυπνούν ταξικές συνειδήσεις· μια νοσηλεύτρια δεν μπορεί να εργαστεί μετά τον εμβολιασμό της· σύνδρομο Guillain-Barre· η Αυστραλία απειλεί τους πολίτες της με κατασχέσεις σπιτιών και τραπεζικών λογαριασμών
27/10/2021
:: Επιλογές Οκτωβρίου (27/10) ::
η Μεγάλη Επιδημία των Βρικολάκων (1725 – 1755) & 10 βιβλία παράνοιας & η βαρεμάρα στο τέλος του κόσμου & πώς να είσαι ελεύθερος & ο «μαγικός καθρέφτης» του Τζον Ντη & εξώφυλλα βιβλίων φαντασίας (Fafhrd και Gray Mouser) & φαντάσματα στη μεσαιωνική λογοτεχνία & ένα avant-garde κίνημα πριν από το Dada & εξώφυλλα από το Beyond Fantasy Fiction (αμερικάνικο περιοδικό, 1953 – 1955) & λογοτεχνία και αισθητή πραγματικότητα & Dial-A-Poem (1968· έπαιρνες τηλέφωνο για να ακούσεις ένα τυχαίο ποίημα) <—— COVID-19 ——> η ιβερμεκτίνη έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους· η Pfizer ελέγχει κυβερνήσεις· τα ΜΜΕ δημιουργούν μια πλαστή, αισθησιακή κρίση· το 95% των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων δεν αναφέρονται
21/10/2021
Τώρα μπορείτε να κατεβάζετε δωρεάν και το δεύτερο βιβλίο των Εξόριστων της Σερανβέλ,
Χαλκοπρόσωπος
Και όσοι προαιρείσθε μπορείτε να μου κάνετε μια δωρεά μέσω Paypal.
Σχετικά με τους λόγους που με έκαναν να αποφασίσω να δίνω την τριλογία Οι Εξόριστοι της Σερανβέλ δωρεάν σε μορφή pdf διαβάστε αυτό το άρθρο.
12/10/2021
:: Επιλογές Οκτωβρίου (12/10) ::
:: ένα νησί της Ελλάδας σε σχήμα σπαθιού με κόκκινη λίμνη και μυστηριώδεις γραφές & ένας πιστός του Στίβεν Κινγκ εξομολογείται & το πειραματικό αυτοκίνητο που ποτέ δεν φτιάχτηκε & το teaser του Mad God & «Ηρακλήδες» από ταινίες περιόδου 1960-1965 & το κρυφό παρελθόν της δερματοστιξίας & πανούκλα στα μεσαιωνικά Βαλκάνια & 45 μεσαιωνικά εμβλήματα μαζί με λατινικούς στίχους & Σύνδρομο Αβάνας και Μπάιντεν & ένα ερπετό μέσα στην καρδιά ανθρώπου που πέθανε το 1637 & Γοργόνες και Τρίτωνες στην Εποχή της Λογικής & το κίνημα και η θεωρία του Νέου Αφηγήματος (New Narrative) —> COVID-19 —> ΗΠΑ και Φάουτσι μετατρέπουν σε πειραματόζωα τους Ισραηλινούς στρατιώτες + Ένα ρεπορτάζ στο οποίο, με χρήση κρυφών καμερών, στελέχη της Pfizer προβαίνουν σε άβολες παραδοχές + Η ιατρική τυραννία στη Λιθουανία εναντίον των ανεμβολίαστων ::
5/10/2021
Σκέψεις> Περί Γραφής: Υπενθυμίζοντας την Όψη :: Υπάρχει τρόπος να ωθήσουμε τον αναγνώστη να θυμάται την εμφάνιση των λογοτεχνικών χαρακτήρων, όταν, μέσα στις σελίδες, είναι τόσο εύκολο να την ξεχάσει;
Μετά από 100 σελίδες που έχεις διαβάσει, θυμάσαι πια αν ο τάδε χαρακτήρας έχει καστανά ή μαύρα μαλλιά, ή αν τα μάτια της ηρωίδας είναι πράσινα ή γαλανά;
Αν είσαι σαν τους περισσότερους αναγνώστες, η απάντηση που πρέπει να δώσεις είναι Όχι. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται λεπτομέρειες για έναν χαρακτήρα ύστερα από την αρχική περιγραφή που κάνει ο συγγραφέας γι’αυτόν.
Και οι συγγραφείς, συνήθως, περιγράφουν μία και μόνο φορά τον κάθε χαρακτήρα: όταν πρωτοεμφανίζεται μέσα στην αφήγηση. Μετά, σπάνια τον ξαναπεριγράφουν. Θα ήταν και άσκοπη επανάληψη, δεν θα ήταν;
Στο θέαμα (τηλεόραση, κινηματογράφος, θέατρο), αντιθέτως, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ούτε και στα κόμιξ υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Εκεί, ο θεατής (ή ο αναγνώστης) βλέπει άμεσα τι χρώμα μαλλιά έχει ο χαρακτήρας και τι χρώμα μάτια έχει η ηρωίδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για σύγχυση.
Γι’αυτό κιόλας στη λογοτεχνία υποτίθεται ότι πρέπει να δίνεις περισσότερο βάρος στον ψυχισμό των χαρακτήρων παρά στην εξωτερική τους εμφάνιση.
Κι αυτό, όμως, έχει τα όριά του. Όταν το παρακάνεις, γίνεται γραφικό. Έχουμε τους χαρακτήρες με τα χίλια-δύο ψυχολογικά θέματα (πράγμα που έχω παρατηρήσει, μάλιστα, και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές! Όταν μιλάνε, όλο για τα ψυχολογικά τους λένε). Ορισμένες φορές, απλά θέλεις να αισθανθείς σαν να έβλεπες τους χαρακτήρες μπροστά σου, να μιλάνε και να δρουν σαν ζωντανοί άνθρωποι. Αλλά χάνεις την εικόνα από το μυαλό σου γιατί δεν είσαι σίγουρος πώς να τους φανταστείς.
Σύμφωνα με μια λογοτεχνική σχολή, η απάντηση είναι: Φαντάσου τους όπως θέλεις. Και η συμβουλή που δίνεται στους συγγραφείς είναι να μην περιγράφουν ποτέ τους χαρακτήρες τους – να μη μας λένε αν έχουν ξανθά ή καστανά μαλλιά, αν είναι λεπτοί ή χοντροί, αν έχουν γαλανά ή πράσινα μάτια – γιατί, έτσι κι αλλιώς, ο αναγνώστης αυτά τα ξεχνά ύστερα από μερικές σελίδες.
Δεν είμαι τελείως εναντίον αυτής της σχολής, αλλά ούτε και τελείως υπέρ της. Δε νομίζω ότι είναι μια τακτική που πρέπει να ακολουθείται για όλους τους χαρακτήρες μέσα σε μια ιστορία, αλλά είναι μια τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις για ορισμένους χαρακτήρες ίσως – ειδικά, δευτερεύοντες.
Τι γίνεται, όμως, αν θέλεις ο αναγνώστης να θυμάται πάντα πώς είναι η εμφάνιση ενός χαρακτήρα; Να είναι σαν να τον βλέπει μπροστά του; Μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
29/9/2021
:: Επιλογές Σεπτεμβρίου (29/9) ::
Οι Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας (PORNOSTROIKA DADAIFI) — Frame 352 (a solo photo journaling RPG) — Τι ακριβώς διαβάζουμε; Ό,τι εμείς επιλέγουμε; — Πώς να κατανοήσεις τον Αϊνστάιν — Παράξενες εικονογραφήσεις από ένα βιβλίο τραγουδιών του 16ου αιώνα — Η διαβολική τέχνη του Marcel Roux — Ο Michael Moorcock έψαχνε έναν ορισμό για το sword-and-sorcery — Η προέλευση των ιστοριών sword-and-sorcery — The Animal in Decorative Art — Ψυχεδελικές αφίσες — Ο Άνθρωπος Μανιτάρι (E C Large) — The Haunted Woman (David Lindsay) — James Branch Cabell — Η τέχνη που στοιχειώνει — There And Back Again (1932) του C.H. Dodd — Subterranea Britannica — Place Hacking — COVID-19: Κατέθεταν πατέντες για τα εμβόλια από το 2004
21/9/2021
Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα
τεύχος 6
Ιππότες των ονείρων από ψηλά κοιτάζουν
13/9/2021
:: Επιλογές Σεπτεμβρίου (13/9) ::
Ονειροβασίες (ελληνικό δικτυακό περιοδικό για τη φανταστική λογοτεχνία) & Battle Hymns (ελληνικό δικτυακό περιοδικό για μουσική heavy metal) & Τι σημαίνουν οι αριθμοί πάνω στις πιστωτικές κάρτες & Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν & Τα μαγευτικά παραμύθια του Hans Christian Andersen (ebook) & Μια παλιά έκδοση του Moby Dick & Η τέχνη του Jens Lund & Μια ξεχασμένη συνέντευξη του Jorge Luis Borges & The Matrix Resurrections & Οι ψυχεδελικές εμπειρίες του ανθρώπου που έφτιαξε το PCR test & Η Κρυφή Ιστορία του Rock 'n Roll & Ιστορίες με στοιχειωμένους τάφους βρικολάκων & Παλιές αφίσες μακάβριων και παράξενων ταινιών !— COVID-19 —! Κίτρινος Πυρετός και διαβατήρια Covid • Το Ισραήλ προετοιμάζει 4η δόση του εμβολίου • Παράξενα πράγματα μέσα στο αίμα εμβολιασμένων • Το εμβόλιο κι ο αναπτυσσόμενος διαχωρισμός της κοινωνίας • Γιατί οι τιμές των φαγητών ανεβαίνουν τόσο γρήγορα; • Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανεβάζει ακόμα ένα «τρελό» βίντεο
5/9/2021
Σκέψεις> Η Αγορά του Βιβλίου στην Ελλάδα :: Μια ανασκόπηση από το 2007. Ειδικά για τα βιβλία φαντασίας, και για τα δικά μου βιβλία.
Ύστερα από πολλά χρόνια, αποφάσισα πλέον να δίνω όλη την τριλογία Οι Εξόριστοι της Σερανβέλ δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Ξεκινάω με το πρώτο βιβλίο και θα συνεχίσω σταδιακά με τα επόμενα. Μπορείτε να τα κατεβάζετε από εδώ. Είναι όλα σε pdf, όπως ήταν φτιαγμένα για την αρχική εκτύπωση. Δεν μπαίνω στον κόπο να φτιάξω κάτι άλλο – όπως πιο σουλουπωμένη μορφή pdf για οθόνες, ή αρχεία epub και mobi – γιατί αυτά τα βιβλία ήδη μου έχουν φάει πολύ χρόνο και πολύ χρήμα, και θεωρώ πια πως έχω τελειώσει μαζί τους. Δεν θα μου φάνε κι άλλο χρόνο.
Μπορείτε πάντα, φυσικά, να μου κάνετε μια δωρεά μέσω Paypal, για τους Εξόριστους της Σερανβέλ ή για οτιδήποτε άλλο βρίσκετε εδώ.
Σε αυτή τη χώρα που ζούμε, οι συγγραφείς – ειδικά οι συγγραφείς φαντασίας – όχι μόνο δεν βγάζουμε φράγκο, αλλά πληρώνουμε κι από την τσέπη μας κιόλας αν θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάτι, ειδικά σε χάρτινη μορφή. Η κατάσταση είναι άθλια.
Ήταν άθλια από τότε που ξεκίνησα να εκδίδω τους Εξόριστους της Σερανβέλ, από τότε που έβγαλα το πρώτο βιβλίο, Πτεράργυροι. Και τότε ήταν ακόμα 2007, και υποτίθεται ότι υπήρχε μια σχετική άνθιση στον χώρο του βιβλίου.
Φαντάσου να μην υπήρχε...
Δε θέλω καν να φανταστώ πόσο χάλια είναι η κατάσταση σήμερα για τον οποιονδήποτε προσπαθεί να τυπώσει ένα βιβλίο, να το διαφημίσει, και να το διανείμει στα βιβλιοπωλεία, ελπίζοντας ότι μπορεί να έχει κάποιο σχετικό οικονομικό όφελος από αυτό. Πάω στοίχημα ότι θα είναι αυτοκτονία το θέμα. Ίσως να ήταν και από τότε.
Θα κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, για να θυμηθώ κι εγώ τα παράδοξα και τα απαράδεκτα που είχα συναντήσει (καθώς και τα πολύ λιγότερα καλά) και για να μαθαίνουν οι καινούργιοι, αλλά επίσης και για να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς, ίσως, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για το μέλλον. (Το πολύ μακρινό μέλλον, υποψιάζομαι.)
[Συνέχισε να διαβάζεις]
27/8/2021
:: Επιλογές Αυγούστου (27/8) ::
Γιατί κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν την τυραννία / Μάσκες για καπνιστές / Dracula Magazine / John Shirley / David Gerrold / Τρέιλερ της καινούργιας ταινίας Dune / Heavy Metal: The Making of the Movie / Burt Shonberg — Κοβιδιανός Φασισμός — Παίρνουν placebo και πιστεύουν ότι εμβολιάστηκαν • Κ. Αρβανίτης: ψέματα και αλήθειες • Το φυσικό «εμβόλιο» για τον Covid-19 • Μαζικοί εμβολιασμοί: οι θάνατοι αντί να μειώνονται αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ • Δημήτρης Γάκης: «Παρουσιάζουν ψευδή εικόνα της επιστήμης για τον Covid-19» • ΕΕ: 1,5 εκατομμύρια βλάβες και 15.472 θάνατοι από τα εμβόλια • Αιφνίδια αύξηση θανάτων στην Ελλάδα λόγω εμβολιασμών
21/8/2021
Σκέψεις> Παράξενα και Θαυμαστά Θηρία :: Πλάθοντας πλάσματα σε κόσμους φανταστικούς
Ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα όταν γράφεις φανταστική λογοτεχνία είναι ότι μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε μπορείς να διανοηθείς. Και το να φτιάχνεις μορφές ζωής που δεν υπάρχουν στον κόσμο μας είναι ψυχαγωγικό και προκλητικό συγχρόνως.
Τα όσα αναφέρω παρακάτω μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για ιστορίες φαντασίας είτε για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε, προσωπικά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη – ουσιαστικά, είναι ένα είδος. Απλώς, αν γράφεις επιστημονική φαντασία, πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεις τις μορφές ζωής που θέλεις να φτιάξεις... αν και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχουμε δει κάτι τελείως εξωφρενικά πλάσματα σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
Αν γράφεις ιστορίες φαντασίας, δεν είναι ανάγκη τα όντα που φτιάχνεις να βασίζονται σε πολύ σκληρά επιστημονικά δεδομένα· πρέπει όμως να ακολουθούν μια κάποια λογική. Πρέπει να βγάζουν νόημα με κάποιο τρόπο.
Και αυτό είναι το πρώτο βασικό πράγμα που οφείλει κανείς να έχει στο μυαλό του όταν σκοπεύει να συμπεριλάβει στις ιστορίες του κάποια μορφή ζωής που δεν υπάρχει στον δικό μας κόσμο. Αυτή η οντότητα πρέπει ή να δένει άμεσα με την αφήγηση – να έχει λόγο ύπαρξης καθαρά αφηγηματικό – ή να δένει άμεσα με τον φανταστικό κόσμο της αφήγησης – να έχει, δηλαδή, λόγο ύπαρξης οντολογικό.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
13/8/2021
:: Επιλογές Αυγούστου (13/8) ::
Σκάκι, ένα «επικίνδυνο» παιχνίδι — η τέχνη τού να μην κάνεις τίποτα — θεωρία της διαχείρισης τρόμου — Vincent Fink — Μαύρος Θάνατος — J.K. Potter — Jorgen Boberg και πρώιμη σουρεαλιστική τέχνη — Αστρολογικά αυτοκίνητα και περιοδικό Avant Garde — Russel Crofoot — Richard Dadd, που τον είχαν «κλέψει τα ξωτικά» — Frank Frazetta και μοτοσικλετιστές από την Κόλαση — η σελίδα δεν είναι η οθόνη — Sanjulian — και τα φασιστικά γουρούνια της κορονοκρατίας συνεχίζουν ακάθεκτα τα σιχαμερά σχέδιά τους: προετοιμάζουν το έδαφος με 35% πιο θανατηφόρα μετάλλαξη· «ένα βήμα πιο κοντά στη δικτατορία», ο Joe Rogan προειδοποιεί για τα φασιστικά διαβατήρια Covid-19
4/8/2021
Σκέψεις> Το Δόγμα της Επιστήμης :: Η έρευνα και η αμφισβήτηση έχουν αντικατασταθεί από τη στασιμότητα και την υπακοή
Η επιστήμη ως λέξη προέρχεται από το επίσταμαι, που σημαίνει γνωρίζω κάτι καλά. Επιστήμη, δηλαδή, ετυμολογικά, είναι η καλή γνώση ενός θέματος. Αλλά, ιστορικά, επιστήμη σημαίνει περιέργεια και έρευνα. Η επιστήμη ξεκίνησε από τότε που ο πρώτος άνθρωπος άρχισε να αναρωτιέται για το φυσικό σύμπαν και για διάφορα φαινόμενα και να τα ερευνά για να μάθει την αλήθεια σχετικά μ’αυτά, να δώσει εξηγήσεις.
Επιστήμονας ήταν ο άνθρωπος που αρνιόταν να πιστέψει ότι η καταιγίδα είναι η οργή των θεών και προσπαθούσε να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει ώστε να προκαλείται το φαινόμενο που ονομάζουμε καταιγίδα.
Η επιστήμη δεν σταματά ποτέ να επεκτείνεται και να αυτοαμφισβητείται. Δεν είναι μια σειρά από σταθερές, αναλλοίωτες αρχές. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ύστερα από έρευνα. Και αυτό έχει, όντως, συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Η επιστήμη δεν είναι δόγμα.
Το δόγμα δεν αλλάζει (ή, τουλάχιστον, πρακτικά, πολύ σπάνια αλλάζει). Είναι κάποιες αρχές αναλλοίωτες και σταθερές που αποτελούν βάση, και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Πολύ συχνά, το δόγμα σχετίζεται με τη θρησκεία και την πίστη.
Το δόγμα δεν είναι κακό γι’αυτό που είναι. Έχει τη θέση του. Όμως η επιστήμη δεν είναι δόγμα. Ή, δεν πρέπει να είναι δόγμα· γιατί, όταν γίνεται δόγμα, αυτοκαταργείται.
Σήμερα, όμως, επικρατεί, σε μεγάλη μερίδα του «επιστημονικού κόσμου», μια νοοτροπία για την επιστήμη η οποία, δυστυχώς, μοιάζει πάρα πολύ με δόγμα. Και, λέγοντας σήμερα, εννοώ τις τελευταίες δεκαετίες. Αρκετές δεκαετίες. Από τον Β’ Παγκόσμιο και ύστερα, σίγουρα, αν όχι και πιο νωρίς. Αυτό το πράγμα μπορούμε μόνο να το χαρακτηρίσουμε ως «δόγμα της επιστήμης».
Ξεκινά από την κοσμολογία και φτάνει μέχρι τη λοιμωξιολογία.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
27/7/2021
:: Επιλογές Ιουλίου (27/7) ::
ένα από τα πιο απλά και παράξενα πλάσματα της φύσης / ταινίες Sword & Sorcery που έγιναν μυθιστορήματα / το ένα άπειρο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άλλο / αρχαίο αθηναϊκό βάζο με ξόρκια και κατάρες / η Αισθητική του Κακού / ταινίες σαν από βιβλία του Pynchon / πολιτείες solarpunk / το πεδίο της οριακότητας / Harry Clarke / Psychotronic Video (περιοδικό) / Larry Kresek / μαραθωνοδρόμοι / υπερανθρωπισμός και τεχνοκρατία / η αόρατη πόλη και το genius locus / COVID-19 \ νέα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού — οι μισοί που πέθαναν στην Κύπρο ήταν εμβολιασμένοι — συμβούλιο της Ευρώπης: μη νόμιμος ο έμμεσος εξαναγκασμός για εμβολιασμό
19/7/2021
:: Επιλογές Ιουλίου (19/7) ::
η μπαταρία της Βαγδάτης & το γοτθικό decadence στην ιστορία Spear and Fang του RE Howard & Thongor του Lin Carter & Occult Detective Magazine (δωρεάν τεύχος) & Russ Nicholson (τέχνη) & Nicolas Bruno (τέχνη) & παράξενοι ήχοι με στόχο τον τρόμο και τον πανικό & το φανταχτερό κοτόπουλο —> COVID-19 —> η μεγάλη απάτη με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις· ο Εισαγγελέας Τσιρώνης έμεινε φυτό από το Astrazeneca· αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ισχυρίζεται η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός, κ. Θάνου· καινούργια μελέτη για τα εμβόλια (για κάθε τρεις θανάτους που αποτρέπουν, προκαλούν δύο)· Καναδοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εμβόλια.—
11/7/2021
Σκέψεις> Περί Γραφής: Όταν Πολλοί Μιλούν Σαν Ένας:: Τρόποι καλύτερης γραφής ενός ιδιαίτερου «λάθους» στον λογοτεχνικό διάλογο
Αρκετές φορές υπάρχει περίπτωση να δεις γραμμένο κάτι όπως αυτό:
«Το σχέδιο είναι το εξής,» είπε ο Ληστής: «Περιμένουμε γενική ησυχία να πέσει στην πόλη, εισβάλλουμε στην Τράπεζα μέσω της παλιάς σήραγγας, σπάμε τις κλειδαριές των Μεγάλων Κιβωτίων, παίρνουμε ό,τι μπορούμε να κουβαλήσουμε, και φεύγουμε γρήγορα με το αεροπλάνο. Συμφωνείτε;»
«Συμφωνούμε,» απάντησαν.
Αυτό είναι ένα λογοτεχνικό λάθος που γίνεται συχνά από αρχάριους συγγραφείς, αλλά όχι μόνο. Μάλιστα, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο.
Πoιο είναι το πρόβλημα; Ότι το παραπάνω παράδειγμα δεν θα μπορούσε να ισχύει, ρεαλιστικά, παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ή σε καταστάσεις σχολείου.
Είναι δυνατόν όλοι όσοι στους οποίους μιλά ο Ληστής να απάντησαν «Συμφωνούμε» συγχρόνως, σαν χορωδία; Ακόμα κι αν υποθέσεις ότι πρόκειται μόνο για δύο άτομα, αυτό είναι σχεδόν αστείο. Πόσες φορές συμβαίνει, στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι να λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα συγχρόνως; Είναι σπάνιο. Κι όταν προκύπτει, συνήθως γελάμε, ή λέμε «Πιάσε κόκκινο» ή κάτι τέτοιο.
Στη λογοτεχνία, όμως, ορισμένοι συγγραφείς βλέπεις να το χρησιμοποιούν τακτικά λες και είναι κάτι το σύνηθες. Εκείνο που ουσιαστικά θέλουν να κάνουν είναι να γράψουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια άποψη για κάτι, ή απαντούν το ίδιο πράγμα. Αλλά το γράφουν με έναν τρόπο που, αν το φανταζόσουν ως σκηνή να εκτυλίσσεται μπροστά σου, θα ήταν τραγελαφικό ή αξιοπερίεργο.
Δεν είναι λάθος συντακτικό ή γραμματικό, φυσικά. Δεν είναι ούτε καν λάθος λογικής, ακριβώς, ή λάθος συνέπειας. Είναι λάθος φαντασίας, θα μπορούσες να πεις. Είναι κακόγουστο. Είναι σαν να λες ότι δεν έχω καλύτερο τρόπο να γράψω πως οι άλλοι συμφωνούν με τον Ληστή, οπότε τους βάζω να απαντούν όλοι μαζί, σαν σχολική χορωδία: «Συμφωνούμε.»
Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό το λάθος;
— Συνέχισε να διαβάζεις —
18/6/2021
:: Επιλογές Ιουνίου (18/6) ::
Βάτραχοι και φρύνοι / Drew Mulholland (μουσική) / o μεσαιωνικός γραφιάς (και οι σύγχρονες ηλεκτρονικές εκδόσεις) / capybara / Ιαπωνία: νέος τρόπος κηδείας / Baba Anujka / dark academia (μουσική συλλογή) / ένα παράξενο αντικείμενο στο Διάστημα / πυραυλικά κινούμενα πράγματα από το σπίτι / NRA (National Rifle Association) / Nick Cuti και Sword & Sorcery / συλλογή από παλιές ιστορίες φαντασίας / Masters of the Universe: Revelation / Jack Kirby και Thundarr the Barbarian / Split (του Chris Shaw) / αρχαία ρωμαϊκή νανοτεχνολογία / περιθωριακά λεξιλόγια / Σταχτοπούτα / ο δράκος του 17ου αιώνα — COVID-19 — Κλεάνθης Γρίβας (το παγκόσμιο υγειονομικό πραξικόπημα διαμορφώνει μια απροκάλυπτη μεταναζιστική «δημοκρατία» όπου είσαι «ελεύθερος να υπακούς») & David Martin (το «εμβόλιο» δεν είναι εμβόλιο αλλά παθογόνο) & 19 λόγοι για να μην κάνεις το εμβόλιο & επιτήρηση και περιορισμός του πληθυσμού σε περίπτωση νέας κρίσης & Dr. Jane Ruby (γιατί τα αντικείμενα μαγνητίζονται στο σημείο το εμβολιασμού) & ποιοι, πώς, και γιατί δημιούργησαν τον Covid-19 (και ο ρόλος Ελλήνων σ’αυτό)
9/6/2021
:: Επιλογές Ιουνίου (9/6) ::
Βαξισμός· η πανδημία Covid-19 στον χώρο των τεχνών· χωριό χωρίς κουνούπια· πανδημία και όνειρα· οι 10 πιο όμορφοι κήποι· δράκοι & μονόκεροι· Peter Haars (1940–2005)· Salvador Dalí (ντοκιμαντέρ)· Max Ernst (ντοκιμαντέρ )· Ian Miller· ένα «υπόγειο» κόμιξ που ξεκίνησε το 1966· The Gate to the Mind’s Eye· υποσχόμενες ουτοπίες
3/6/2021
Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα
τεύχος 5
Ο λόγος: αλχημεία. Η ρομφαία των υδάτων!
27/5/2021
:: Επιλογές Μαΐου (27/5) ::
ξανασκέφτονται για τη φύση της πραγματικότητας / μια αμφιλεγόμενη γκουρού της Νέας Εποχής / φρενολογία / Yin Zhe / γεωμηχανική / «θα έχουμε επίθεση από UFO»/ ο σχεδιασμός των σοβιετικών πόλεων / Nikola Tesla / ο John Steinbeck είχε γράψει ένα βιβλίο με λυκάνθρωπο — COVID-19 — αμφισβητήσεις του αφηγήματος της φυσικής προέλευσης / αεροψεκασμοί και εμβόλια / η προσχεδιασμένη πανδημία / μια πραγματική παγκόσμια διακυβέρνηση / 30.000 παρενέργειες από τα εμβόλια / γερμανική έρευνα για τον Covid («εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «πανδημία PCR») / δελτίο θανάτων και παρενεργειών από τα εμβόλια
18/5/2021
Σκέψεις> Συνωμοσιολογώντας :: Μια σύντομη έρευνα για τη λέξη συνωμοσιολογία
Τον τελευταίο καιρό, και ειδικά με την όλη κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό, γίνεται λόγος για συνωμοσιολόγους και συνωμοσιολογία. Τόσος πολύς λόγος, μάλιστα, που αυτές οι λέξεις κινδυνεύουν να χάσουν το νόημά τους. Σε κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται: Γαμώτο, τι εννοούν λέγοντας «συνωμοσιολογία»;
Τι σημαίνει η λέξη συνωμοσιολογία, τελικά; Αυτό, νομίζω, έχει αρκετό ενδιαφέρον από μόνο του.
Σύμφωνα με το πώς χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη λέξη τελευταίως από τα ΜΜΕ και τα «επίσημα» κέντρα, θα πίστευε κανείς ότι συνωμοσιολογία είναι η οποιαδήποτε θεώρηση της πραγματικότητας που αντίκειται στο κοινό (mainstream) αφήγημα, ανεξαρτήτως αποδείξεων, λογικής, ή οτιδήποτε άλλο. Με τέτοια νοοτροπία, αν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ λένε πως οι μπανάνες είναι κόκκινες, οποιοσδήποτε τραβήξει μια φωτογραφία που δείχνει κάτι μαϊμούδες να τρώνε κίτρινες μπανάνες είναι συνωμοσιολόγος!
Προφανώς, αυτή δεν μπορεί να είναι η πραγματική έννοια της λέξης συνωμοσιολογία.
Αλλά ποια είναι η πραγματική έννοιά της;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
10/5/2021
:: Επιλογές Μαΐου (10/5) ::
Μεταφέροντας ρινόκερους ανάποδα — Lord Of The Rings: The Second Age και πολλά δολάρια! — Ken Barr — A Writer’s Guide to the Inner Genius — Richard F. Burton — Clark Ashton Smith — ένα παλιό σκοτσέζικο παραμύθι — Russian Cyberpunk Farm — Signal, ένα παλιό προπαγανδιστικό περιοδικό των Ναζί — μεσαιωνικές γάτες — Carmel Mystery Crawler — δαίμονες του Σολομώντα επάνω σε κάρτες Ταρό ... Και αυτή η ρουφιάνικη υπόθεση της ψευτοπανδημίας ξανά: torrents & εμβόλια· μελέτη για τα lockdown· μιλά ο σύζυγος 44χρονης που πέθανε από το εμβόλιο· μια λίστα μου με links για τα εμβόλια· Επιχείρηση: Γενοκτονία· η Χούντα της Υγείας. (Τώρα που τα ξέρετε όλα, αρχίστε να φέρεστε και σαν τα ξέρετε.)
5/5/2021
Σκέψεις> Περί Γραφής: Εσκεμμένα Λάθη :: Πώς τα εσκεμμένα λάθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στη λογοτεχνική αφήγηση
26/4/2021
:: Επιλογές Απριλίου (26/4) ::
Μη ρεαλιστικά τα πορτρέτα των μορφών του ’21 ... Φωνητική Ορθογραφία ... μια τρύπα στην ασφάλεια του Facebook ... Το κίνημα Völkisch στην Ευρώπη του 1800 ... Το Μονόκυκλο του Κρίστι ... Η παράξενη ζωγραφική του Lee Brown Coye ... πίνακες του See Bob Peak για την ταινία Excalibur (1981) ... Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία ... Γιουγκοσλαβία 1972: φρενάροντας μια πανδημία εν τη γενέσει της —— COVID-19 —— Ένα tweet σχετικά με τη νόσο Η1Ν1 ... Η αλήθεια για τη γρίπη ... Το επικίνδυνο cult του Covid και οι έξι αρχές του ελέγχου του μυαλού ... Το ερώτημα σχετικά με τους «ανεμβολίαστους» ... Τα Σχέδια της Ε.Ε. για τα «Διαβατήρια των Εμβολίων» ... Εγκληματικές στρατηγικές εξαπάτησης ... Διαδικτυακή ομιλία Νίκου Αντωνιάδη με Δημήτρη Ποντίκα ... Μάσκες στην εποχή του COVID-19 ... Τι είχε δηλώσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer ... αγωγές και μηνύσεις κατά λοιμωξιολόγων... Με τροπολογία η κυβέρνηση θεσπίζει ακαταδίωκτο για την επιτροπή ... επιστολή γιατρού: «Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας»
19/4/2021
Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα
τεύχος 4
Οι φωτογραφίες με τα διαλυμένα αυτοκίνητα σε αυτό το τεύχος είναι όλες δικές μου, από διάφορους δρόμους της Αθήνας.
11/4/2021
:: Επιλογές Απριλίου (11/4) ::
εξυμνώντας τα βαρετά βιβλία • το δάσος Puzzlewood: η έμπνευση του Tolkien • η παράξενη ιστορία του ηλιοτρόπιου • Escape: ταινία μικρού μήκους • ο Bill Gates θα κρύψει τον ήλιο • παγκόσμια απαγόρευση του Ι.Χ. • οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση • εξωγήινος πλανήτης στο εσωτερικό της Γης • το κύμα του Μοντερνισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης — COVID-19: Ισραηλινή εκπέμπει SOS & 2.216 θάνατοι στις ΗΠΑ από τα εμβόλια & πώς δόθηκε άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ & στην Ισπανική Γρίπη μόνο οι εμβολιασμένοι πέθαιναν & σπρέι κατά Covid & εμβόλιο AstraZeneca: δύο το κάνουν, τρεις πεθαίνουν & καθηγητής του Harvard εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο & οι τέσσερις λόγοι που γιατροί και επιστήμονες αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο & κορονοϊός: προάγγελος της «Νέας Τάξης Πραγμάτων»/«Μεγάλης Επανεκκίνησης»;
3/4/2021
Σκέψεις> Ένας Νέος Ορισμός για τον Φανταστικό Ρεαλισμό :: Υπάρχει καμιά ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στον μαγικό ρεαλισμό και τον φανταστικό ρεαλισμό;
Συνήθως, ο μαγικός ρεαλισμός στη λογοτεχνία ορίζεται ως εξής: Είναι όταν το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στο καθημερινό. Ή, αλλιώς, όταν η φαντασία εισβάλλει στην πραγματικότητα.
Δύο παραδείγματα είναι η τριλογία The Illuminatus! και το Schrodinger's Cat του Robert Anton Wilson. Και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται ο κόσμος μας αλλά με διάφορα μαγικά ή φανταστικά στοιχεία.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το The Master and Margarita του Mikhail Bulgakov, όπου πάλι μέσα στον κόσμο μας παρουσιάζονται διάφορα μαγικά ή φανταστικά στοιχεία.
Και μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς: Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με τη φανταστική λογοτεχνία που έχει τον κόσμο μας ως υπόβαθρο, όπως πολλές ιστορίες με βαμπίρ και λυκανθρώπους;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
25/3/2021
:: Επιλογές Μαρτίου (25/3) ::
classic metal samples • επαφική οντολογική μαγεία • παρανοητικές οντότητες στις μεγαλουπόλεις • H.R. Giger • η φιλοσοφία της φανταστικής λογοτεχνίας • Zebra sword & sorcery (1970-80) • αρχαία ελληνικά ονόματα ανδρών και γυναικών • {{—COVID-19 ➤ πληροφορίες για τα εμβόλια covid-19 (τελευταία ενημέρωση 21/3/2021), τα κοινωνικά επακόλουθα των επιδημιών, covid-19 & μαύρη μαγεία, ενωμένοι γιατροί εναντίον της απάτης covid-19, πανδημία απαγορεύσεων-υπαγορεύσεων και μμε, διάφορα στοιχεία για τα εμβόλια, μαζικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, πώς το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών μεθόδευσε την παράταση του πρώτου lockdown, μια συνέντευξη από το 2014 που προμηνύει όσα συμβαίνουν, ο καθηγητής Κ. Φαρσαλινός μιλά για lockdown και εμβολιασμό—}}
18/3/2021
Σκέψεις> Τα Ταξίδια στη Φανταστική Λογοτεχνία :: Η έννοια του ταξιδιού είναι πολυμορφική
Τα ταξίδια είναι κάτι που συχνά συναντάμε σε πολλά βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι, φυσικά, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, του Τόλκιν. Τα δύο τρίτα αυτής της τριλογία είναι, ουσιαστικά, ταξίδι. Τα χόμπιτ ξεκινάνε από τα μέρη τους, διασχίζουν κοντινούς τόπους, διασχίζουν πιο μακρινούς τόπους, περνάνε κάτω από βουνά, διασχίζουν ακόμα πιο μακρινούς τόπους, χωρίζονται, ξανασυναντιούνται. Υποθέτω πως ξέρετε την ιστορία. Μόνο στο τέλος Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών αποκτά ένα ύφος πολιτικοστρατιωτικής φανταστικής ιστορίας – με στρατούς να συγκρούονται, βασιλιάδες να παίρνουν αποφάσεις, και τα λοιπά. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ταξίδι. Το ίδιο ισχύει και για το Χόμπιτ: ολόκληρο το μυθιστόρημα είναι ταξίδι.
Και το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα βιβλία, ή σειρές, φαντασίας. Ή είναι ένα μεγάλο ταξίδι απ’την αρχή ώς το τέλος, ή περιλαμβάνουν κάποιο μεγάλο ταξίδι, ή διάφορα μικρά ή μεγάλα ταξίδια. Ακόμα ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, και σύγχρονο: το A Song of Ice and Fire, του GRR Martin. Περιλαμβάνει διάφορα ταξίδια, όπως αυτό του Jon Snow στον βορρά μαζί με τους άλλους Μαύρους Αδελφούς.
Μπορεί να πει κανείς ότι τα ταξίδια έχουν καταντήσει κλισέ στη φανταστική λογοτεχνία, και θα ήταν πολύ δικαιολογημένος να το ισχυριστεί αυτό. Έχουν, όντως, καταντήσει κλισέ. Ωστόσο, είναι ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον κλισέ, που σε άλλους αρέσει περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Κανείς όμως δεν νομίζω ότι αντιπαθεί τελείως τα ταξίδια. Το ταξίδι έχει κάτι το μαγευτικό, όπως και οι χάρτες.
Ορισμένες φορές, ωστόσο, τα ταξίδια μπορεί να γίνουν και κουραστικά. Όλοι ξέρουμε για την περίπτωση που ο συγγραφέας περιγράφει ατελείωτα σκηνικά και περιοχές από τις οποίες περνάνε οι χαρακτήρες του ταξιδεύοντας – σκηνικά και περιοχές που δεν αισθανόμαστε ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να διαβάσουμε σελίδες και σελίδες και σελίδες γεμάτες από αυτά χωρίς να συμβαίνει τίποτα ουσιαστικό με την πλοκή ή με τους χαρακτήρες. Αυτό, για εμένα, είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς να γράφει κανείς ταξίδια στη λογοτεχνία. Όμως υποθέτω πως ακόμα κι αυτή η μορφή γραφής ταξιδιού έχει τους υποστηρικτές της.
Λέγοντας «ταξίδια στη φανταστική λογοτεχνία», μας έρχονται στο μυαλό ταξίδια όπως αυτά στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών – χαρακτήρες που διασχίζουν πεδιάδες, δάση, βουνά, φαράγγια, έλη, πετρώδεις ερημιές, αμμώδεις ερήμους. Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα ταξίδια. Υπάρχουν και τα ταξίδια στη θάλασσα – ένα σύγχρονο παράδειγμα είναι η τριλογία του Robert V.S. Redick (που έχω κάνει κριτική για το πρώτο βιβλίο αλλά έχω διαβάσει και τ’άλλα δύο και ήταν όλα αρκετά καλά) – καθώς και ταξίδια στον αέρα – παράδειγμα: διάφορες ιστορίες του Ιούλιου Βερν. Τέτοια ταξίδια είναι εξίσου σημαντικά με τα οδοιπορικά, και μπορεί να παρουσιάζουν ακόμα και περισσότερο ενδιαφέρον.
Εκτός από αυτά όμως υπάρχουν και πιο... αντισυμβατικά ταξίδια – ταξίδια που δεν μπορείς να σκεφτείς αμέσως ακούγοντας τη λέξη ταξίδι – και θα αναφερθώ σ’αυτά παρακάτω, καθώς και σε διάφορους τρόπους γραφής των ταξιδιών μέσα σε μια λογοτεχνική ιστορία που μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για σκέψη ή πειραματισμό.
[Συνέχισε να διαβάζεις]
10/3/2021
:: Επιλογές Μαρτίου (10/3) ::
Pornostroika Dadaifi, Εξουσιαζόμενοι από τον Φόβο — Κουφοντίνας & Facebook — Μικρός Ήρωας — Βίκινγκς του ’60 — γραμματοσειρές της μυστικιστικής αναγέννησης — Typographische Jahrbücher, 1902 — Stefan Grabinski — Coven Poetry — η θανατική μάσκα του Ναπολέοντα — φανταστικά οράματα της ζωής στο φεγγάρι, από τον Filippo Morghen — Shadow Jack, ένα κόμιξ από τον Gray Morrow και τον Roger Zelazny — γατούλα κάνει αεροπειρατεία — Η υπόθεση μαζικής υστερίας παρανοϊκού τύπου που ονομάζεται κορονοϊός: μια λίστα μου για τα εμβόλια Covid • Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations • μήνυση από γιατρό για παρενέργειες από το εμβόλιο • η (μυστική) συνεργασία ΕΟΔΥ - Teleperformance • Lockdown Sceptics • ο Κλεάνθης Γρίβας γράφει για το «εμβόλιο» της Johnson & Johnson
2/3/2021
Ασύμμετρα
Φαντασκευάσματα
τεύχος 3
23/2/2021
:: Επιλογές Φεβρουαρίου (23/2) ::
COVID Special Επιλογές: Πολλά συγκεντρωμένα links για να μάθεις τα πάντα για τα εμβόλια, τα lockdown, και τα άλλα «μέτρα» της πολιτικής πανούκλας του κορονοϊού – όχι συνωμοσιολογίες, όχι σαχλαμάρες, μόνο δεδομένα για να ανοίξουν τα μάτια του οποιουδήποτε δεν επιμένει να τα κρατά πεισματικά κλειστά.
Επίσης, έχουμε κι άλλο, πιο ελαφρύ περιεχόμενο: γιατί οι plague doctors φορούσαν εκείνες τις παράξενες μάσκες με τις μύτες ▪ αποφθέγματα του Carl Jung ▪ εικόνες από τη Χρυσή Εποχή των δράκων ▪ βαμπίρ του Clark Ashton Smith ▪ παράξενοι τίτλοι επιστημονικής φαντασίας ▪ μπαταρίες από κάνναβη ▪ κατοικούμε συγχρόνως σε δύο κόσμους ▪ κλασικές εικόνες από μύθους του Βασιλιά Αρθούρου ▪ αναπαραστάσεις της Julie Strain, κλασικής ηρωίδας του Heavy Metal
15/2/2021
Σκέψεις> Χάος, Τάξη, και Κορονοϊός
Μια φιλοσοφική, ψυχεδελική προσέγγιση του προβλήματος της πανδημίας
9/2/2021
:: Επιλογές Φεβρουαρίου (9/2) ::
πειράματα αποδεικνύουν ότι η διαίσθηση όντως υπάρχει — προβλέψεις στον σύγχρονο κόσμο των software — φυσικές θεραπείες και το υπερφυσικό στοιχείο — ένα βιβλιαράκι από το 1950 για το πώς να εκπαιδεύσεις τη γυναίκα σου — Northwest Smith, ο τυχοδιώκτης του διαστήματος που ξεκίνησε το space western — η πολιτική σημασία της κατάργησης του χρόνου στη λογοτεχνία — η επική αναρχική σάτιρα Britannia Hospital, από το 1982 — ταινίες: Hammer Horror Historicals — το παλιό περιοδικό φανταστικής λογοτεχνίας Whispers — Lords of Creation ... Και η πολιτική τραγωδία που λέγεται «Κορονοϊός» — AntiCorona, μια νέα λίστα στο Twitter • στην Ιταλία ανοίγουν αγνοώντας το αυστηρό lockdown • θάνατοι και αναπηρίες από τα εμβόλια • 500.000 παιδιά σκέπτονται την αυτοκτονία • παράλυση προσώπου από τα εμβόλια • η πανδημία ως πρόφαση για νομοσχέδια που εμφανώς δεν έχουν κοινωνική συναίνεση • μια εκπομπή που όλοι πρέπει να δείτε: SARS-CoV2 και νόσος Covid-19: Πανδημία και Διαφάνεια, μύθοι και αλήθειες.
2/2/2021
Σκέψεις> Περί Γραφής: Η Ακαθόριστη Περιγραφή
Σ’ένα προηγούμενο άρθρο είχα σχολιάσει τις διαφορές ανάμεσα στο θέαμα (κινηματογράφος) και στη λογοτεχνία. Είχα πει, εκτός των άλλων, ότι στο θέαμα η «περιγραφή» είναι πανεύκολη και στιγμιαία – απλά δείχνεις εκείνο που θέλεις να δείξεις – ενώ στη λογοτεχνία μπορεί να χρειάζεσαι δεκάδες και δεκάδες λέξεις και πάλι να μην καταφέρεις να περιγράψεις ακριβώς εκείνο που έχεις στο μυαλό σου.
Υπό ένα άλλο πρίσμα, όμως, αυτή η αδυναμία της λογοτεχνίας μπορεί να είναι και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όπως λένε στα προγράμματα του υπολογιστή ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όταν κάτι «περίεργο» παρουσιάζεται: It’s not a bug; it’s a feature! Παρομοίως και οι περιγραφές στη λογοτεχνία.
Γράφοντας, ποτέ δεν μπορείς να περιγράψεις κάτι απόλυτα. Όσες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσεις, όσο κι αν προσπαθήσεις, πάντα θα υπάρχουν κενά, πάντα θα υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στην εικόνα που θες να αποδώσεις, σχεδόν σαν παράσιτα ή θολά σημεία σε μια οθόνη. Όμως αυτό μπορεί να μην είναι απαραιτήτως μειονέκτημα, γιατί ο αναγνώστης συμπληρώνει τα κενά με τη φαντασία του. Εκεί που εσύ δεν έχεις αναφέρει κάτι, δεν έχεις εξηγήσει κάτι, το εξηγεί εκείνος με το μυαλό του – άθελά του, πολλές φορές.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδίωμα της λογοτεχνίας, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ο συγγραφέας δύναται να χρησιμοποιήσει προς όφελός του αντί να το θεωρεί πρόβλημα. Τα «κενά» στην περιγραφή μπορεί να είναι λιγότερα ή περισσότερα, μεγαλύτερα ή μικρότερα. Αρκετά παρουσιάζονται τυχαία, επειδή απλά δεν σκέφτηκες να αναφέρεις κάτι. Γιατί, όμως, να μην τα μεταχειρίζεσαι συνειδητά, ως εργαλείο της λογοτεχνικής γραφής;
[Συνέχισε να διαβάζεις]
25/1/2021
:: Επιλογές Ιανουαρίου (25/1) ::
|| leigh brackett & edmond hamilton \\ τρελοί επιστήμονες \\ πώς να γράψεις μια παράξενη ιστορία (ρετρό) \\ witchcraft & sorcery (περιοδικό) \\ γάτες επάνω σε συνθεσάιζερ στο διάστημα! \\ επικίνδυνος ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων με το εμβόλιο της pfizer \\ χάρτης που ανατρέπει την «επίσημη» ιστορία του πλανήτη μας \\ ο j.r.r. tolkien δεν συμπαθούσε τον walt disney \\ escape! the hypertrench – in e!tht \\ πολυεθνικός απολυταρχισμός \\ η δύναμη της μεταφοράς \\ δεινόσαυροι στο διάστημα \\ scholomance, η σχολή του διαβόλου ||
17/1/2021
Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα
τεύχος—2
[ειδικό τεύχος κορονοανωμαλίας·
το φίδι γύρω από τη σφαίρα]
10/1/2021
:: Επιλογές Ιανουαρίου (10/1) ::
Wilfried Sätty (ζωγράφος της ψυχεδελικής σκηνής του San Francisco το ’60) // I Want You Magazine // 1960, μια «έκρηξη» με τον Burroughs // πραγματική μοτοσικλέτα steampunk // Geomedia // δημοσιογράφος εξηγεί πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν πλύση εγκεφάλου // Gardner F. Fox’s Warren (Sword & Sorcery) // η αισθητική επιστημονικής φαντασίας των Hawkwind // προσπάθεια σχηματισμού παγκόσμιας κυβέρνησης // ο G.R.R. Martin έχει αποφασίσει να τελειώσει ο ίδιος το A Song of Ice and Fire // νέα ταινία Dungeons & Dragons // ο χειρότερος εχθρός του Βασιλιά Αρθούρου // πηγές για τους μύθους του Αρθούρου // Branded in the 80s // ο εσωτερισμός στη Βρετανία του 1921 // +Κορονικές δυσλειτουργίες της πραγματικότητας: { (τα lockdown δεν σταματούν τους κορονοϊούς), (ο ΠΟΥ αλλάζει ξαφνικά τον ορισμό για την ανοσία της αγέλης), (τα τεστ για τον κορονοϊό είναι κατά 97% λανθασμένα), (διάφορα θέματα για Covid-19 & εμβόλια) }
3/1/2021
Σκέψεις> Τα Βιβλία που Διάβασα Μέσα στο 2020