Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
/ /

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Ιανουαρίου (29/1)


Superman κόμιξ στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια • νεκρός μέσα στο σπίτι του με 100 φίδια τριγύρω • ποντίκια-βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο • DuneInfo • UFO Club posters • Wolf Moon και παράξενες ερωτήσεις • ταινίες με βαρβάρους • πτώση κομήτη στην έρημο της Ατακάμα μετέτρεψε το έδαφος σε γυαλί • απελευθέρωση των γυναικών μέσω ποδηλάτων • δημοσιεύονται ξανά ως σειρές το The Land Ironclads του H.G. Wells και το The Moon Pool του A. Merritt • η γαλλική μόδα μετά τη γκιλοτίνα • R.I.P. Ron Goulart, 1933-2022 • η αναζήτηση των κρυπτοειδών • The Long Now Foundation — COVID-19, Revolution is Here and Kicking Your Vaccinated Ass — Το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί αντισώματα στον SARS-CoV-2 & Γαλλικό περιοδικό Nexus: «εμβόλια ένα παγκόσμιο σχέδιο» (από το 2019) & Το αφήγημα «κορονοϊός» καταρρέει παντού· θα είμαστε ανάμεσα στα τελευταία πειραματόζωα; & Λουκ Μοντανιέ: «Οι μη εμβολιασμένοι θα σώσουν την ανθρωπότητα» & Σκέψεις για μάσκες και μασκοφορία & Οι χώρες που τερματίζουν το πάσο, τις μάσκες, το υποχρεωτικό εμβόλιο

 

Το Μεγάλο Μυστήριο στη Φανταστική Λογοτεχνία


Σε παλιότερες ιστορίες η μαγεία ήταν πάντοτε μυστηριώδης. Δεν ήταν ούτε κάτι το εξηγήσιμο ούτε κάτι το συγκεκριμένο. Ήταν συνεχώς κάτι το θαυμαστό. Πολύ σπάνια ήταν κάτι το επαναλαμβανόμενο.

Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στα διηγήματα του Λόρδου Dunsany, που θυμίζουν μύθους, αλλά και στα διηγήματα του R. E. Howard (δημιουργού του Conan), που δεν θυμίζουν και τόσο πολύ μύθους. Στις ιστορίες με τον Conan ή τον Kull η μαγεία είναι πάντα κάτι το μυστηριώδες, το ίδιο και οι μάγοι, είτε είναι εχθροί του ήρωα είτε φιλικοί προς αυτόν. Δεν ξέρουμε ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει με τη μαγεία, και ούτε δίνονται τίποτα εξηγήσεις. Το ίδιο ισχύει και στις ιστορίες του Clark Ashton Smith ή του Lovecraft, καθώς και στη μυθολογία και στα παραμύθια. Κι αν θέλετε κι ένα πιο πρόσφατο, και πολύ δημοφιλές, παράδειγμα θα έλεγα το A Song of Ice and Fire του GRR Martin. Αν και εκεί η μαγεία δεν είναι ακριβώς αυτό που είναι στον Clark Ashton Smith ή στον Dunsany, μοιάζει αρκετά με αυτό που είναι στον R. E. Howard, υπό την έννοια ότι ποτέ δεν δίνονται εξηγήσεις και σχεδόν ποτέ δεν είναι επαναλαμβανόμενη.

Δεν αναφέρω τα παραπάνω για να πω ότι ο εν λόγω τρόπος παρουσίασης της μαγείας είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο, αλλά για να φτάσω σε κάποιο συμπέρασμα.

Το αντίθετο αυτής της χρήσης της μαγείας μέσα σε μια ιστορία είναι το να είναι η μαγεία εξηγήσιμη και επαναλαμβανόμενη. Πράγμα που έχει γίνει σε πάρα πολλά βιβλία φαντασίας, ξεκινώντας από τα βιβλία του Dungeons & Dragons και προχωρώντας στα βιβλία του Robert Jordan και άλλων ακόμα πιο σύγχρονων. Βέβαια, η μαγεία δεν είναι ποτέ πραγματικά «εξηγήσιμη» ακριβώς. Είναι μαγεία. Δεν είναι τίποτα το λογικό που εξηγείται με τα μαθηματικά ή τη φυσική επιστήμη. Εννοείται αυτό. Σε τέτοιες ιστορίες, όμως, η μαγεία έχει τη δική της επιστήμη. Πράγμα που δεν διαφέρει πολύ από διάφορες μαγικές παραδώσεις, αν το καλοσκεφτείς, όπου υποτίθεται πως αν κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους θα έχεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα (βλέπε ένα προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με τη λέξη ξόρκι).

Συνέχισε να διαβάζεις

 

Επιλογές Ιανουαρίου (13/1)


ZERO GEOGRAPHIC (νέο τεύχος) ● Το ρομπότ (Pornostroika Dadaifi), σε βίντεο ● Gematrinator (υπολογιστής γεματρίας) ● Maurice De Becque (παράξενη τέχνη που μοιάζει σχεδόν προφητική) ● Pulp ιστορίες επιστημονικής φαντασίας γεμάτες γιγάντια μυρμήγκια ● Henry Kuttner (1950-1958) (και πολλές τρομερές εικόνες φαντασίας) ● Το κλισέ «σεξ επάνω σε χαλάκι από τομάρι ζώου» ● Ο Robert Anton Wilson στο Ubuweb ● Ο Προστάτης-Άγιος των Πυρηνικών Όπλων ● RIP Chris Achilleos (1947-2021) — COVID-19 Madness — η νέα εποχή της λογοκρισίας· η Όμικρον είναι το εμβόλιο που δεν κατάφεραν να φτιάξουν οι φαρμακευτικές· ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει τα υποχρεωτικά εμβόλια· πιο πολλά παιδιά πεθαίνουν από τα εμβόλια για Covid παρά από τον ίδιο τον Covid· αν τα εμβόλια ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά, γιατί ήθελαν να περιμένουν 75 χρόνια προτού να αποκαλύψουν στο κοινό όλα τα δεδομένα· 79.000 Αυστραλοί είχαν παρενέργειες από τα εμβόλια Covid· η πανδημία έγινε για να σωθούν οι αμερικανικές τράπεζες· κρατείται αιχμάλωτος ο Τζόκοβιτς· η απαγορευμένη τέχνη του Banksy (για το Great Resist)· Καναδοί γιατροί αποκαλύπτουν τις βλάβες από τα εμβόλια· Τελεσίγραφο Citigroup («Χωρίς εμβόλιο απολύεσαι»)· στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης Φάουτσι, Γκέιτς, ΠΟΥ, Big Pharma