Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση
Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
9 / 5 / 2019

Πριν από λίγο, διάβαζα εδώ μια έρευνα που έχει γίνει στην Ελλάδα για το βιβλίο και τους αναγνώστες. Τα συμπεράσματα, φυσικά, είναι απογοητευτικά. Αλλά δεν χρειάζεσαι καμιά έρευνα για να σ’το δείξει αυτό. Η έρευνα μοιάζει σχεδόν περιττή. Μια ματιά στον γύρω χώρο επαρκεί. Κατά τα άλλα, ζήτω η Αθήνα η Πρωτεύουσα του Βιβλίου... όπου σχεδόν όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν βαρέσει φαλιμέντο.

Έχουμε, όμως, γεμίσει μπαζάρ. Ε, κάτι είναι κι αυτό...

Ποιος ξέρει, αν αρχίσουμε να διαβάζουμε σαν παλάβοι μπορεί και η οικονομική κρίση να φοβηθεί και να φύγει. Διαβάστε με πάθος! Είναι μαγικό Ξόρκι Αποβολής Τυραννικού Ευρωπαϊκού Ελέγχου. Τα πάντα γίνονται μ’ένα ξαφνικό φλας-μπαμπ! Χάρι Πότερ στάιλ.

 

 

Επίσης . . .

Περί Γραφής: Αναδρομή στο Παρελθόν


Σε ένα παλιότερο άρθρο είχα γράψει για τη σημαντικότητα του παρελθόντος των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Ακόμα κι όταν δεν γίνονται άμεσες αναφορές στο παρελθόν ενός χαρακτήρα, είχα γράψει σ’εκείνο το άρθρο, είναι καλύτερα όταν εσύ, ως συγγραφέας, ξέρεις το παρελθόν του, γιατί αναπόφευκτα αυτό προσδίδει μια αληθοφάνεια στην αφήγηση.

Εδώ δεν θα αναφερθώ στο ίδιο πράγμα. Θα αναφερθώ στο πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παρελθόν ενός χαρακτήρα ενεργά μέσα στην αφήγηση. Και λέω «ενεργά» για να το διαχωρίσω από το «παθητικά». Το παθητικό είναι κάτι που μπορεί μεν να υπάρχει και να παίζει ρόλο – ακόμα και σημαντικό ρόλο, ίσως – αλλά χωρίς να δρα τώρα. Το ενεργό δρα τώρα. Παρότι είναι παρελθόν, είναι σχεδόν σαν να είναι παρόν. Και έχει την ίδια βαρύτητα. Μάλιστα, σε τέτοιου είδους αφηγήσεις, μπορεί τα γεγονότα του παρελθόντος να θεωρηθούν ακόμα και πιο σημαντικά από αυτά του παρόντος.

 

Επιλογές Μαΐου (20/5)


Λι Μίλερ: γυμνή στη μπανιέρα του Χίτλερ — η Μεταμόρφωση του Κάφκα: κόμιξ — geodesic domes: από το 1971 — Ουμπέρτο Έκο: ο αρχέγονος φασισμός — τραγικές διαφορές πλούτου: μια κλίμακα — χάρτες της ζωής: περίοδος καραντίνας κορονοϊού — μια Βρετανίδα καβάλα σε μοτοσικλέτα: εξερεύνησε μόνη της τον κόσμο — Γαλλία: παράξενα και εκπληκτικά οικοδομήματα — Isaac Asimov: φεμινιστής που παρενοχλούσε γυναίκες συστηματικά — CIA και το Iowa Writers’ Workshop: μια επιστράτευση κατά του Κουμμουνισμού — Rafael Sabatini: ένας προπάτορας του Sword and Sorcery