Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
5 / 2023

Μυστηριακές Οντότητες

Μυστηριακές Οντότητες (181)

Ρόδα-πάνθηρας. Άγρια πράγματα.

Η κουλτούρα των δημιουργών

(Μια επανάληψη από το παλιό blog.)

 

Η πραγματική κουλτούρα αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: δημιουργούς που κάνουν εκείνο που κάνουν επειδή αληθινά τους εκφράζει, γουστάρουν, και θα το έκαναν ούτως ή άλλως· και αποδέκτες που παρακολουθούν επειδή αληθινά τους εκφράζει, τους εξιτάρει, τους μιλάει, και τους οδηγεί. Οτιδήποτε άλλο είναι μια προσποιητή μπαρούφα.

Σήμερα, με το διαδίκτυο, έχουμε σε πολλούς τομείς τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα, χωρίς περιοριστικά φίλτρα όπως είναι η “αγορά”, διαφόρων ειδών μάντρες, κλίκες, ή οποιαδήποτε άλλη φαντασιακή ανοησία.

Το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να προσκολλούνται ακόμα σε παρωχημένες αντιλήψεις είναι απλά θλιβερό, και δεν αφήνουν και την υπόλοιπη ανθρωπότητα να προχωρήσει.

Βρες το προσωπικό σου όραμα.

Μυστηριακές Οντότητες

Μυστηριακές Οντότητες (180)

Άνω-κάτω...

Νοθεία στην MitsotakisLand

Και όταν λέω νοθεία δεν εννοώ απαραίτητα νοθεία στις κάλπες. Αν και μπορεί να έχει γίνει και εκεί ώς ένα βαθμό, δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα για τα τραγικά για τη χώρα αποτελέσματα των εκλογών (διότι μιλάμε για θλιβερή τραγωδία αυτή τη στιγμή).

Σκεφτείτε μόνο το εξής για να δείτε τον παραλογισμό του θέματος. Περάσαμε από το «Μητσοτάκη γαμιέσαι», να το τραγουδάνε απ’τη μια άκρη της χώρας ώς την άλλη. Περάσαμε από μια κατάσταση υγειονομικής δικτατορίας, που ακόμα κόσμος χρωστά πρόστιμα επειδή αρνήθηκε να του βάλουν με το έτσι θέλω μες στο σώμα του ένα φάρμακο – και αυτά τα πρόστιμα δεν έχουν ανακληθεί! Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που τα πάντα γίνονται ολοένα και πιο ακριβά, με κάθε μέρα που περνά, και καμία ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση της Νέας Δικτατορίας – συγνώμη, «Δημοκρατίας» [...]

Είπαμε, εκλογές του Χάους, και το εννοούμε

Ναι, δεν είπα μόνο για πλάκα εκλογές του Χάους. Μέχρι που έφτασα στην κάλπη δεν ήμουν σίγουρος τι θα ψηφίσω. Και όταν ήμουν εκεί, είπα: Θα το κάνω με τη μέθοδο της τράπουλας!

Πήρα μερικά ψηφοδέλτια από κόμματα που σκεφτόμουν να ψηφίσω, και μερικά ψηφοδέλτια από κόμματα που δεν ήμουν και τόσο σίγουρος ότι ήθελα να ψηφίσω αλλά τα έβαλα κι αυτά για πλάκα.

Τα ανακάτεψα όλα, με κλειστά τα μάτια...

...και τράβηξα το πρώτο φύλλο.

Ήταν ένα από τα κόμματα της πλάκας που δεν ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να ψηφίσω (γιατί δεν το ξέρω και τόσο καλά, εκτός των άλλων). Οπότε είπα: Εντάξει, εκλογές του Χάους, αλλά όχι και τελείως του Χάους. Παιχνίδι της τράπουλας αλλά ελεγχόμενο παιχνίδι.

Έτσι, τράβηξα άλλο ένα ψηφοδέλτιο τυχαία, κι αν κι αυτό ήταν τίποτα της πλάκας μπορεί και να ψήφιζα το πρώτο. Αλλά δεν ήταν της πλάκας· [...]

Μυστηριακές Οντότητες

Μυστηριακές Οντότητες (179)

Ξιφομάχοι των τοίχων.

Εκλογές του Χάους

Πλησιάζει η μέρα των εκλογών και, ειλικρινά, ακόμα δεν ξέρω τι διάολο θα ψηφίσω (όπως, νομίζω, και πολύς άλλος κόσμος). Αισθάνομαι ότι όλοι μάς έχουν απογοητεύσει οικτρά – ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα. Πριν από αυτούς εδώ τους ΝεοΔουλευτές, είχαμε τους τΣυριζαίους από τους οποίους, αρχικά, άλλα περιμέναμε και, τελικά, άλλα λάβαμε. Έκαναν την κατάσταση χάλια, κόσμος έχασε τις συντάξεις του και άλλα τέτοια ωραία – και ίσως όλα αυτά να προέκυψαν από τραγικά λάθη, ή ίσως να οφείλονταν στην τραγικότητα της κατάστασης που κανείς δεν μπορούσε να αντιστρέψει – δεν ξέρω, και δεν σκοπεύω να κάνω υποθέσεις.

Μετά, ήρθαν οι ΝεοΔουλευτές και, όχι μόνο δεν έφτιαξαν αυτά που οι άλλοι είχαν χαλάσει, αλλά απλά τα έκαναν όλα χειρότερα! Η κυβέρνηση της υγειονομικής χούντας, η κυβέρνησης της διάλυσης, η κυβέρνηση των προστίμων, η κυβέρνηση [...]

Μυστηριακές Οντότητες

Μυστηριακές Οντότητες (178)

Πολύχρωμα πράγματα.

Τα μεγάλα βιβλία

Τις προάλλες διάβαζα κάτι που έγραφε κάποιος σε ένα blog. Έλεγε για έναν γνωστό συγγραφέα (χωρίς να αναφέρει το όνομά του) ο οποίος διαμαρτυρόταν – κακώς – επειδή ένας αναγνώστης έγραψε (στο Amazon, νομίζω) ότι «Ωχ, πάλι ένα βιβλίο που τελειώνει σε To be continued, και δεν είναι ολοκληρωμένο». Και αυτός που είχε το blog έλεγε ότι, ορίστε, οι αναγνώστες σήμερα έχουν πλέον βαρεθεί τα μεγάλα βιβλία, τις μεγάλες σειρές από μεγάλα βιβλία, και θέλουν κάτι μικρό και αυτοτελές.

Αλλά εγώ αναρωτιέμαι σε ποιους αναγνώστες αναφέρεται. Κι εγώ αναγνώστης είμαι και μου αρέσουν τα μεγάλα και πολύπλοκα βιβλία, και οι μεγάλες σειρές. Εκτός των άλλων, έχω παρατηρήσει και από το site μου ότι ο κόσμος κατεβάζει περισσότερο τα μεγάλα βιβλία μου παρά τα διηγήματα και τα μικρότερα βιβλία. (Ναι, κι εμένα μ’έχει παραξενέψει. Στην Ελλάδα είμαστε, άλλωστε. [...]

Μυστηριακές Οντότητες

Μυστηριακές Οντότητες (177)

Crazy stuff.

Ευχαριστούμε όχι ηχητικά βιβλία

Έτυχε να δω στους cyberpunk διαδρόμους του Μετρό Αθηνών ένα διαφημιστικό τοίχου για ένα site που λέγεται bookvoice.gr και πουλάει ηχογραφημένα βιβλία. Του έριξα μια ματιά και διαπίστωσα ότι όντως αυτό κάνει και συμμετέχουν πολλοί εκδότες, από πολύ μεγάλους μέχρι όχι και τόσο μεγάλους (αλλά όχι και μικρούς ακριβώς). Αναρωτιέμαι τι κονδύλια να έπεσαν εδώ και από ποιον: γιατί αμφιβάλλω ότι όλοι αυτοί οι εκδότες είχαν ξαφνικά μια επιθυμία να πληρώσουν κόσμο να ηχογραφήσει βιβλία τους.

Και μη νομίζετε ότι τα γράφω τώρα αυτά θέλοντας να δυσφημήσω το site· νομίζω ότι καταφέρνουν μια χαρά να αυτοσαμποτάρονται όταν πουλάνε τα ηχητικά βιβλία περί τα 15 ευρώ, και ζητάνε επίσης να κατεβάσεις ένα συγκεκριμένο App προκειμένου να τα χρησιμοποιήσεις. Ποτέ δεν μου άρεσαν τα websites που σου ζητάνε να εγκαταστήσεις δικό τους πρόγραμμα (App, όπως [...]

 

Επίσης . . .

Lud-in-the-Mist, της Hope Mirrlees


Τελειώνοντας αυτό το βιβλίο, είχα πια καταλάβει γιατί θεωρείται κλασικό και καλτ. Είναι ακριβώς το είδος του βιβλίου που μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο. Έχει μια διαχρονική ιδιαιτερότητα, και μια γενική παραδοξότητα που γαργαλά τη φαντασία.

 

Επιλογές Απριλίου (15/4)


|> Το πρώτο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης αφιερωμένο στη φύση & 12 αριστουργηματικά 3D γκράφιτι & Ο μυστηριώδης θάνατος του Mark Lombardi που ζωγράφιζε συνωμοσίες & The Book of Jade & Οι εκπαραθυρωτές της Πράγας (1419–1997) & BIG CAT BANG! & Συνέντευξη του Glen Cook & Θα πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση για το περιεχόμενο στα λογοτεχνικά βιβλία; & Memory Hole: ένα κανάλι στο Youtube με αποτρόπαια και αλλόκοτα βίντεο & Riddle of the Ring: επιτραπέζιο από το 1977 & Ο Μαύρος Χοίρος στην κέλτικη μυθολογία & Χειρόγραφο από τον 19ο αιώνα γεμάτο γάτες & Ο Gullivar Jones στον Άρη & Unprofessional του Rudyard Kipling & Website με εικόνες φτιαγμένες από τεχνητή νοημοσύνη & Weird Islands (1921) του Jean de Bosschère <|

 

Διαφορετικοί Χαρακτήρες


Γιατί, υπάρχουν και άλλοι;

Αν παρατηρήσεις τη λογοτεχνία, και όχι μόνο τη φανταστική, βλέπεις ότι πολύ σπάνια αναφέρεται στον μέσο άνθρωπο, στον συνηθισμένο άνθρωπο, τον καθημερινό, αυτόν που δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Ίσως, μάλιστα, ποτέ να μην αναφέρεται σε αυτόν. Τώρα, καθώς προσπαθώ να θυμηθώ ένα βιβλίο, ή έστω ένα διήγημα, με τέτοιο ήρωα, δεν μπορώ.

Οι ήρωες συνήθως ξεφεύγουν από τον μέσο όρο της ανθρωπότητας, και όχι πάντα επειδή είναι υπερβατικοί. Ξεφεύγουν γιατί είναι διαφορετικοί. Πολύ συχνά διαβάζουμε για χαρακτήρες που είναι, ελλείψει καλύτερου όρου, αφυπνισμένοι με κάποιο τρόπο, δηλαδή έχουν κατανοήσει κάτι που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν του δίνουν σημασία ή δεν τους ενδιαφέρει.

Σε διάφορα μυθιστορήματα φαντασίας, ο ήρωας ή έχει ανακαλύψει κάποιες «δυνάμεις», ή είναι πιο δυνατός, ή «εκλεκτός», ή απλά πιο αντιδραστικός σε σχέση με την κοινωνική κατάσταση που επικρατεί γύρω του. Αυτό το τελευταίο συνήθως συμβαίνει και στα μυθιστορήματα που δεν είναι φαντασίας. Ο ήρωας, με κάποιο τρόπο, διαφοροποιείται. Δεν διαβάζουμε για έναν άνθρωπο που είναι «κανονικός», αλλά για κάποιον που ξεφεύγει από τον μέσο όρο. Ή για κάποιους – γιατί, πολλές φορές, τα μυθιστόρημα δεν έχουν μόνο έναν βασικό χαρακτήρα.

[Συνέχισε να διαβάζεις]