Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
6 / 6 / 2019

...στους τοίχους της Αθήνας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Μυστηριακές Οντότητες

 

 

Επίσης . . .

Βιβλιοκριτική: Black Leopard, Red Wolf, του Marlon James


Σίγουρα είναι αυτό που θα λέγαμε αντισυμβατική φανταστική λογοτεχνία. Περιλαμβάνει πράγματα που δεν συναντάς κάθε μέρα στο συγκεκριμένο είδος, και τα πάντα είναι αρκετά σουρεαλιστικά γραμμένα. Δίνουν μια παράξενη αίσθηση, με την καλή έννοια πάντα. Για παράδειγμα, από την αρχή κιόλας του βιβλίου, συναντάμε κάποιους δαίμονες με το όνομα Omoluzu οι οποίοι εμφανίζονται μόνο στο ταβάνι. Μάχονται από το ταβάνι, κι αν τους χτυπήσεις δεν πέφτουν κάτω, πέφτουν πάλι επάνω, στο ταβάνι. Κι αν οι Omoluzu σε κυνηγάνε, καλά θα κάνεις να μην πηγαίνεις πουθενά όπου έχει ταβάνια· μόνο εκεί δεν μπορούν να εμφανιστούν.

 

Επιλογές Αυγούστου (6/8)


Lord Of The Rings: The Second Age + συνέχεια για το Mad Max: Fury Road + RIP: Rutger Hauer + ReadComicOnline + 10 εφευρέσεις την στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησαν + ιστορίες του Clark Ashton Smith + ασυνήθιστα δέντρα πλάι σε οικοδομήματα + αναγεννησιακά meme και το “εμβληματικό βιβλίο” + προβλήματα στην επιστημονική φαντασία + Ludovico De Luigi

 

Περί Γραφής: Να Βάλλει Κανείς ή να Μη Βάλλει;


Επικρατεί – δικαιολογημένα – μια σύγχυση ανάμεσα στο βάλλω, στο βάλω, και στο βάζω, και στις πολλές σύνθετες λέξεις που προέρχονται από αυτά. Τα δύο πρώτα είναι, ουσιαστικά, μία λέξη· το δεύτερο είναι άλλη λέξη τελείως.

Το βάλλω είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει (τότε αλλά και τώρα) ρίχνω, εκτοξεύω. Πχ, το να γράψεις Βάλλω μια πέτρα είναι απόλυτα σωστό, αν και ακούγεται λίγο περίεργο σήμερα. Το βάζω είναι μια σύγχρονη ελληνική λέξη που σημαίνει, συνήθως, τοποθετώ και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη βιβάζω. Χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές νεοελληνικές εκφράσεις, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, και με πάρα πολλούς τρόπους. Είναι μια πολύ συνηθισμένη λέξη. Δεν έχει καμία σχέση με το βάλλω.

[Συνέχισε να διαβάζεις]